НАЧАЛО » събития

Яценюк: Претенциите на „Нафтогаз“ към „Газпром“ стигнаха 16 млрд. долара

fb
3E news
fb
02-05-2015 01:17:00
fb

Сумата на претенциите на украинската компания „Нафтогаз“ към „Газпром“ според подадените документи в Стокхолмския арбитраж надвиши 16 млрд. долара. Русия е длъжна на Украйна с 10 млрд. долара компенсации, съобщи премиерът на страната Арсений Яценюк.

НАК „Нафтогаз Украйна“ подаде в Стокхолмския арбитраж иск за нанесени щети и промяна в търговския договор с „Газпром“. Според съобщение на Яцнюк, публикувано на страницата му във Facebook   "В рамките на шест месеца след първото изслушване на арбитраж по договора за транзит водещи международни експерти и адвокати са извършили значителна работа доказваща, че договорът на транзита е несправедлив по отношение на Украйна и „Газпром“ трябва да плати над 10 милиарда долара на " Нафтогаз" "като компенсация за загубите".

„Общата сума на нашите претенции към „Газпром“ по договора за закупуване на газ и договорът за транзит вече надвишиха 16 млрд. долара, написа той.
През октомври 2014 г. „Нафтогаз“ се обърна с иск към арбитражния съд в Стокхолм с искане за разглеждане със задна дата на договора с „Газпром“ а транзит на газ за 2009-2019 години. „Нафтогаз“ иска също така да задължи да „Газпром“ да му плати компенсация за непредоставяне за транзит на газ за сумата от 3,2 млрд. долара, а също така и преоценка на тази сума. Предварителната сума на иска съставлява 6,2 млрд. долара, припомня Прайм.

От юни 2014 г. в Стокхолмския арбитраж има, освен това и насрещни искове на „Газпром“ срещу „Нафтогаз“. Руският газов концерн си иска дълговете с лихва от „Нафтогаз Украйна“ за доставки на газ за периодите – ноември-декември 2013 г. и април-май 2014 г. Засега общата сума на иска е 4,5 млрд. долара.

„Нафтогаз“ иска също така със задна дата да се преразгледа цената на газа и да се изискат от „Газпром“ всички предплащания, получени от май 2011 г., които по оценка на украинската компания са за не по-малко от 6 млрд. долара. Устните изслушвания по делата предстоят през февруари-март 2016 г.

Нафтогаз
Газпром
Стокхолмски арбитраж
По статията работи:

Маринела Арабаджиева