НАЧАЛО » събития

Южно-Украинската АЕЦ спря

fb
3E news
fb
23-03-2016 03:23:00
fb

Всичките три блока на Южно-Украинската атомна електроцентрала (ЮУАЕЦ в Ниолаевска област,Украйна) спряха работа. Това се казва в съобщение на сайта на атомната централа, цитирано от ТАСС.

„Днес в 9:40 първи енергоблок на който е установена неизправност на системите за регулиране на турбините са спрени, за извършване на текущ ремонт“ се казва в съобщението.

Втори енергоблок беше спрян за текущ ремонт на 21 март за отстраняване на повреда в системата за охлаждане на реактора. На трети енергиен блок от 6 март продължава плановият ремонт. Той ще отнеме 98 дни. Според информацията, радиационната обстановка не превишава нормите.

През 2013 г. ЮУАЕЦ продължи срокът за експлоатация на първи блок с 10 г. Стойността на дейностите по основният ремонт на блока тогава бяха 2,4 млрд.гривни. Втори блок на централата премина 30-годишният си срок на експлоатация на 12 май 2015 г., като и неговият срок за екплоатация е продължен с 10 г.На аточната централа има три блока с мощност от 1 Гвт всеки, като те осигуряват 9% от общото производство на електроенергия в Украйна, допълва агенцията.

 

 

АЕЦ
Южно-Украинска АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева