НАЧАЛО » събития

Шефчович: За Русия ще е трудно да доставя газ за Европа, заобикаляйки Украйна

ЕК очаква с нетърпение свалянето на забраната за внос на втечнен природен газ от САЩ

fb
3E news
fb
05-05-2015 03:25:00
fb

За Русия ще е трудно да доставя газ за Европа, като заобикаля Украйна, в това число и по „Турски поток“, както от техническа, така и от правна гледна точка. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович на време на експертна конференция по енергийна сигурност, организирана от Палатата на одиторите на Европейския съю

„Изявлението на Русия за намерението й да доставя природен газ за Европа, като заобикаля Украйна – това е много трудна за осъществяване задача, както от юридическа, така и от техническа гледна точка“,заяви Шефчович.

„Аз още не съм видял техническата страна на това решение (за строителството на „Турски поток“). Това е много сложно – да се промени маршрутът за транспортиране на 60 млрд. Куб м природен газ и да се осигури доставката му до район, който не е подготвен за това“, каза той.

В коментар за юридическата страна на въпроса, Шефчович отбеляза: „Европа е добър купувач на газ, той плаща навреме и добри. Има сключени дългосрочни договори с европейските компании и в тях са разписани не само количествата и цените на газа, но и ясните места за доставка, така че това място не е границата с Турция, а Източна и Централна Европа“.

В тази връзка той призова за оказване на съдействие на Украйна за запазването й на статута на транзитна държава за руските доставки на газ, съобщава ТАСС.

В същото време Шефчович заяви, че Европейската комисия очаква с нетърпение САЩ да свалят забраната за експорт на природен газ за страните от Европейския съюз. По думите на Шефчович, перспективите за внос на втечнен природен газ в ЕС от САЩ зависят от прогреса в преговорите за сключване на трансатлантическото споразумение за свободна търговия и инвестиционно партньорство (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), които страните планират да приключат да края на годината, отбеляза Прайм.

 

 

ЕК
Русия
природен газ
Турски поток
Марош Шефчович
втечнен природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева