НАЧАЛО » събития

Чуждестранните шофьори ще плащат такса за използване на германските аутобани

fb
3E news
fb
31-10-2014 02:31:00
fb

Годишната пътна такса от 130 евро ще плащат чуждестранните шофьори за използването на германската магистрална мрежа. Това реши правителството в Берлин. Аргуменът е, че по този начин ще осигури постъпления за поддръжката на транспортната инфраструктура, която е изхабена от милионите чужди автомобили, преминаващи по нея, съобщи Reuters.

Новият данък на практика влиза в сила през 2016 г. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти. Чуждестранните шофьори ще могат да плащат 10-дневна такса срещу 10 евро или двумесечна - за 22 евро. Данъкът може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Правителството очаква годишните приходи от новата такса да са близо 3,7 милиарда евро.

Несправедливо е чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция, аргументира предложението министърът на транспорта Александър Добринт.

Таксата може да бъде отменена, ако Европейският парламент прецени, че таксата е дискриминационна, тя може да бъде отменена, уточнява Reuters.

магистрална такса
Германия
По статията работи:

Галина Александрова