НАЧАЛО » събития

Червенкондев: НЕК може да не е единственият обществен доставчик, задължен да купува "скъпата енергия"

И сега Фонд "Сигурност на електроенергийната система" играе ролята на преразпределителен компенсаторен механизъм

fb
3E news
fb
24-03-2016 03:18:00
fb

В бъдеще НЕК може да не е единствената компания обществен доставчик, която ще купува т.нар. "скъпи енергии". Това на практика е прерастването на Фонд "Сугурност на електроенергийната система" в т.нар. компенсаторен механизъм. Това коментира пред БНР председателята на Фонда Диан Червенкондев. По думите му всичко обаче е в много суров вид и трябва да се изчака предложението на Световната банка, а впоследствие и решението на парламента.

184 млн.лв.е превел Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към НЕК в края на 2015 г., а събраните до този момент средства в него са 60 млн.лв., обясни Червенкондев. Според него обаче все още има компании, производители на енергия или износители, които не знаят, че трябва да правят вноска от 5% от приходите. В коментар на идеята за прерастване на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ в компенсаторен механизъм, Червенкондев заяви, че и сега той играе ролята на преразпределител. 

„От юли месец 2015 г., когато влезе в сила закона до 31 декември по сметки на фонда бяха събрани близо 184 млн. лв., като тук трябва да включим и приходите от зелените емисии, които през миналата година са 134 млн.лв. Останалите пари до 184 млн.лв. бяха събрани от производителите на електроенергия. Сумата от квоти е доста по-голяма от сумата, събрана от производителите на електроенергия, което се дължи на това, че Фонда започна да функционира към края на годината“, обясни Червенкондев. По думите му наложило се към някои от производителите на електроенергия да се дават указания, а други не са били запознати.

„В момента ситуацията е коренно различна. От началото на годината досега във Фонда са събрани 60 млн. лв., като приходите от производителите на електроенергия и износителите в момента са 40 млн.лв., а от квоти 20 млн.лв.“, обясни той.

Червенкондев се ангажира и с подобряване на организацията и събираемостта на тези средства. Той уточни, че в момента се прави „инвентаризация на всички задължени лица“. „Всички задължени лица по смисъла на Закона за енергетиката трябва да знаят, че това са държавни вземания и след установяване на тяхната дължимост и неплащане ще бъдат предадени на Националната агенция за приходите за принудително събиране“, каза той, като уточни, че „все още има компании, които не знаят, че имат такива задължения“.

В отговор на въпрос дали НЕК си плаща, председателят на Фонда обясни, че компанията също е производител и „задължително успява да си плаща своите задължения“. „Освен това всички средства, които ние събираме, ги превеждаме на НЕК, тъй като тя е единствен обществен доставчик, който плаща всички т.нар. „скъпи енергии“, съответно се заплаща и такса за разполагаемост, така че всичките тези средства се превеждат на НЕК, която се разплаща със своите доставчици“, каза той.

Това, което по думите му „се е видяло“ в края на миналата година след превеждането на събраните 184 млн. на НЕК в системата се е получило „едно облекчаване и по-добри взаимоотношения с НЕК“.

„Двете американски централи си плащат 5% върху получените суми за произведената енергия и за разполагаемост. НЕК съответно трябва да им ги възстанови, тоест фонда не ги възстановява на НЕК, която е длъжна да ги възстанови на американските централи. Става един триъгълник , но така са подписани дългосрочните договори за изкупуване на енергия“, обясни Червенкондев в отговор на въпроса за отношенията между американските централи и НЕК.

В коментар дали Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ може да прерасне в компенсаторен механизъм, Червенкондев обясни, че „и в момента той е един преразпределителен компенсаторен механизъм, тъй като общественият доставчик плаща скъпата енергия, тя влиза в цената на таксата „задължение към обществото“, и Фондът събирайки тези приходи от производителите, и от квотите, съответно компенсира този обществен доставчик с цел да не се увеличава цената на електроенергията“.

„Това, което може да прерасне е НЕК да не е единствения обществен доставчик, който да изкупува тази енергия. Съответно може да изкупува енергията по базисна цена или по борсова цена. Освен това разликата в цената, подписана по дългосрочните договори или преференциалната цена по договорите за ВЕИ да бъде компенсирана от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, но за да се случи това трябва да се получават и приходите от такса „задължение към обществото“, от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, но всичко това е в прекалено суров вид“, обясни Диан Червенкондев.

По думите му, „всичко е въпрос на модел и на предложение от Световната банка“ и трябва да се изчака какво ще се приеме от министерство на енергетиката и парламента.

Червенкондев, който е и член на борда на Мини „Марица Изток“ коментира и, че задълженията на американските централи са от порядъка на 360 млн.лв. По думите му няма обаче основание за спиране на добива от страна на Мините, които и сега изпълняват над 100 процента от бизнес програмата си.

Припомняме, че преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че се готви съвсем нов модел в енергетиката, като основната промяна е отпадането на модела НЕК като единствен купувач. От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова каза, че Фонд "Сигурност на електроенергийната система" може да прерасне в компенсаторен механизъм по отношение на дългосрочните договори и преференциалните цени на електроенергията от ВЕИ. До този момент обаче яснота по бъдещият модел в енергетиката няма. И все пак ключов момент остава осъществяването на споразумението за двете американски централи. 

 

фонд Сигурност на електроенергийната система
НЕК
Диан Червенкондев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева