НАЧАЛО » събития

Цените на петрола се понижават след нарастването през април

fb
3E news
fb
04-05-2015 10:17:00
fb

Котировката на фючърсите на петрола на NYMEX вероятно ще се консолидират в краткосрочна перспектива след достигането в петък на почти 5-месечния максимум от 59,90 долара, въпреки че при затварянето бе отразено понижение от 48 цента – до 59,15 долара за барел. Това сочи техническият анализ на Dow Jones.

В петък цените на петрола отстъпхи от максимума за 2015 г. на фона на подобряването на позициите на долара и оценката на търговците за състоянието на все още пренасителният пазар.

Юнските фючърси на лекият петрол на NYMEX затвориха с понижение от 48 цента, или 0,8% до 59,15 долара за барел. За седмица цените нараснаха с 3,5%.

Цената на петрола Brent на ICE Futures поевтиня с 32 цента или 0,5%, до 66,46 долара за барел. За седмица този сорт петрол поскъпна с 1,8%.

В петък щатският долар се повиши по отношение на другите основни валути, поради позитивните икономически данни от САЩ. Цената на петрола се определя в долари, затова при подобряване на позициите на американската валута тя става по-скъпа за купувачите, използващи друга валута.

След понижението до 6-годишният минимум през март, през последните седмици цените на петрола нарастваха, тъй като търговците очакваха, че излишъкът от предложения на световния пазар скоро ще приключи, благодарение на ръст на търсенето и намаляването на разходите за добив. Освен това някои икономисти предупредиха, че ръстът на цените е висок, тъй като излишъкът от предложения се запазва.

Представител на министерство на петролната промишленост на Ирак заяви в петък, че през април експортът на петрол от страната е достигнал рекорден максимум. В резултат на увеличаването на добива в Ирак и другите страни от ОПЕК през последните месеци, общият обем на добив на картела превиши официалната квота от 30 млн. барела на ден от търсенето на петрола на картела на на световния пазар.

През втората половина в петък цените компенсираха понесените по-рано загуби заради изявлението на компанията Baker Hughes Inc. за намаляване на броя на работещите сондажните платформи в САЩ с 24. Този процес продължава 21 поредни седмици. Броят на експлоатираните сондажни платформи в САЩ спадна до 679, тоест до минимума от 2010 г. Това засилва очакванията, че добивът на петрол в САЩ е близо до своя пик.

 

По материали на Dow Jones

петрол
цени
пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева