НАЧАЛО » събития

Цените на петрола остават на най-ниското ниво от 2003 г. насам

От началото на годината "черното злато" е поевтиняло с 24%

fb
3E news
fb
21-01-2016 09:58:00
fb

Цените на петрола в САЩ паднаха в сряда до най-ниското нови психологическо ниво от 27 долара за барел на фона на нарастващите опасения за перспективите на световната икономика, а също така и заради запазващата се турболентност на финансовите пазари.

Котировките на мартенския фючърс на петрола Brent на лондонската борса ICE Futures в четвъртък сутрин практически не се промениха и съставляват 27,93 долара за барел, съобщава агенция Блумбърг.

Цената на фючърса на лекия петрол WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) са на ниво от 28,36 долара за барел. Февруарските договори приключиха търговията в сряда.

По-рано цените отново спаднаха и затвориха при най-ниските ниво в сравнение с 2003 г. От началото на годината петролът бележи поевтиняване с 24%.

Ситуацията на петролния пазар може да се влоши още повече в очакване на иранските доставки на петрол, смятат от своя страна анализаторите от Credit Suisse. В докладът си банката отбелязва, че котировките много бързо за пробили нивото от 32,4 долара за барел и посочват, че следващото много важно ниво е в района на 25 долара за барел, съобщава MarketWatch.

В същото време експертите от Credit Suisse прогнозират, че през второто полугодие на тази година запасите от петрол ще се понижат, което може да е в подкрепа на петролните котировки.

 

 

петрол
цени
борси
По статията работи:

Маринела Арабаджиева