НАЧАЛО » събития

Цената на петрола продължава да спада, WTI достигна най-ниското си ниво от 26 август насам

fb
3E news
fb
20-11-2015 10:26:00
fb

Цената на петрола се променя слабо в петък, като котировките на WTI затвориха при понижение за трета поредна седмица заради запазващият се излишък от предложения на пазара.

Цената на януарския фючърс на петрола Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин се увеличи едва с 0,12 долара – до 44,30 долара за барел. При затварянето на пазара в четвъртък договорите се увеличиха само с 0,04 долара – до 44,18 долара за барел.

Цената на фючърса на лекият петрол WTI за декември на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се повиши със символичните 0,02 долара – до 40,56 долара за барел. В предходната търговия договорите поевтиняха с 0,21 долара – до 40,54 долара за барел, което е най-ниското ниво от 26 август насам.

От началото на седмицата WTI отбелязва поевтиняване с 0,4%, а Brent се увеличава с 1,6%.

Практически нищо не ограничава предложенията на петрол на пазара. Котировките спаднаха до ново ниво, а инвеститорите стават все по-внимателни. Всичко сочи за това, че шансовете за по-нататъшно понижение на цените са по-големи от тези за възстановяването им“, смята старши анализаторът от CMC Markets Майкъл МакКарти.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ал-Нуайми ден по-рано заяви, че страната му работи заедно с държавите от ОПЕК и производителите на петрол, които не са членки на организацията върху мерки за стабилизиране на петролния пазар.

Според оценката на ал-Нуайми търсенето на петрол ще се увеличава с 1 млн.барела на ден през всяка от следващите 10 години.

Министерство на енергетиката на САЩ по-рано съобщи, че запасите от петрол в страната нарастват за осма поредна седмица. Така според данните резервите стигнаха най-високото си ниво за съответния период от 1930 г.

 

петрол
цени
пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева