НАЧАЛО » събития

Храните през февруари леко поевтиняха

Само зеленчуците са поскъпнали сезонно, като най-голям е ръстът при краставиците – с до 20%

fb
3E news
fb
02-03-2014 01:21:00
fb

През февруари Индексът на тържищните цени на хранителните стоки остава стабилен на ниво 1,472 пункта, с минимални намаления в края на месеца, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през февруари се продават с малки промени спрямо януари. Захарта е поевтиняла с 6,6%, олиото за месец падна с 3,3%, а от началото на годината - с 6%. Експертите отчитат поскъпване на зрелия фасул с 2,3% на месечна база.

Цените на млечните продукти са без промяна спрямо предходния месец, само цената на кравето сирене е повишила с 2,6%. Свинското месо, кренвиршите и трайният салам обаче са поевтинели с 2-3%, а цените на пилешкото, малотрайните колбаси и каймата се задържат около нивата от януари. През февруари цените на брашното и яйцата са без промяна.

Спрямо февруари 2013 г. цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база има при кравето сирене – с 12%, а поскъпването на кашкавала и маслото е с 3-6%. Продажните цени на месото и месните произведения през февруари 2014 г. са по-ниски спрямо година по-рано, като най-голям спад за година се наблюдава при свинското месо – със 7,7%, а при месните произведения спадът в цените е с 3-4%.

Само цената на зрелия фасул продължава да бележи ръст и за година е скочила с 40,8%. Цените на основните хранителни стоки - захар, брашно, олио и яйца, обаче бележат спад на годишна база. Поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22%. Цените на едро на яйцата и брашното през февруари тази година са с около 14-18% по-ниски.

Значително поскъпване на месечна база има при краставициците, като на българските е с 20%, а на вносните – с 10%. За месец зелето епоскъпнало резонно със 7,5%, морковите с 6% и картофите 2,6%. В същото време доматите пък са поевтинели, като съответно при българските е с 5%, а при вносните домати – с 11%.

Традиционно поскъпване по това време на годината има и при плодовете – с 8,6% на мандарините, с 3% - бананите и с 1,8% - лимоните. Портокалите обаче са поевтинели с 6% спрямо януари, а ябълките - с 3%. През февруари на годишна база картофите, българските оранжерийни краставици и морковите са поскъпнали с около 14-17%. На годишна база пък цените на вносните краставици и на зелето са паднали с 2-5%. Поевтиняване за година е регистрирано и при доматите – със 7% на българските и с 15% - на вносните. Цените на повечето плодове поевтиняват на годишна база с около 3-4%, с изключение на бананите, които преди година са били с 1,5% по-евтини, показват сравнителните данни на ДКСБТ.

ДКСБТ
цени на хранителни стоки
сравнителни данни за цени
По статията работи: