НАЧАЛО » събития

Финансисти: Някой се опитва да разклати банковата система

fb
3E news
fb
18-06-2014 02:29:00
fb

"Имаме недопустима акция на прокуратурата срещу Българска народна банка", коментира пред БТА финансистът Емил Хърсев по повод оповестената информация, че прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Според разследващи от прокуратурата Гунев е получил обвинение заради непредприети надзорни мерки по отношение на банки, отпуснали "лоши" кредити. Познавам технологията, по която се извършва банковия надзор, подуправителят не осъществява сам този надзор, за него работят около 300 човека - специалисти, каза Хърсев. Според него преценката коя банка в какво състояние се намира трябва да се извършва от банкери, а не от полицаи и прокурори.

БНБ е една от много малкото институции, в които българите имат доверие; опитът да се постави под съмнение авторитетът й е престъпление, смята Хърсев. Той добави, че само валутният резерв в БНБ е 28 млрд. лв., а освен това там са и активите на банковото управление. Това са грамадни суми, които при една дестабилизация ще са добра плячка за сценаристите на този процес по дестабилизация на банковата система, заяви финансистът. Хората обаче не са глупави, не вярвам, че ще повярват на тези глупости и ще тръгнат да си теглят парите от която и да било банка, добави Хърсев.

БНБ е член на европейската система на централните банки и участва в партньорските им проверки, коментира още Хърсев. Според него ще последва подкрепа за БНБ от страна на Европейската централна банка, защото за никоя друга банка в Европа не са давани толкова положителни оценки, както за БНБ.

Бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов коментира за БНР, че само отмяната на валутния борд би могла да разклати банковата ни система. Мартин Заимов определи колегата си Гунев като съвестен професионалист.    

Аз не разбирам добре българската съдебна система, съдейки за нея от мнения на партньори от Европейската комисия, съдейки от хора, които са били в подобна позиция, незаслужено. Българската съдебна система не е много ефективна и не се отличава все още с необходимото качество, коментира Заимов.

Няма как да се разклати банковата ни система. Единствената възможност е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. В България има 27 банки и голямата част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове на банките в България.

Активите на българските банки са 85-86 милиарда лева. Резервите на Централната банка, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 милиарда лева. Каква е тази организация или тези хора, които могат да нарушат равновесието на подобна система, каза още Мартин Заимов.


Случаят с Гунев навежда на мисълта, че не може да се говори за такова нарушение в БНБ. Тук не става дума само за подуправителя, а за целия Управителен съвет. Според мен някой сериозно иска да разклати банковата система.

Това каза в интервю за БНР проф. Христина Вучева, която е икономист, заместник министър-председател и министър на финансите през 1994-1995-а година. Тя подчерта, че състоянието на банковата ни система е стабилно и по този въпрос всички експерти са категорични.

"Едно такова обвинение винаги е по някакъв донос. Естествено, че прокуратурата е длъжна да провери, когато има такъв донос. Това никой не го оспорва. Но това нещо ще се точи, върти и вероятно ще завърши с никакъв резултат, но през това време някой очаква, вероятно този, който е пуснал доноса, че  хората ще помислят, че банковата система е нестабилна и ще искат да си изтеглят парите", коментира проф. Вучева. По думите й, тези хора обаче забравят, че не могат да повторят 1996-1997-а г. - няма го този плаващ валутен курс, който тогава подлуди хората.

"Няма да коментирам нашата правосъдна система, но апелирам към хората да не се поддават, да не теглят, да не тичат към банките и тогава ще видите, че хората, които организират тази история, ще бъдат дълбоко разочаровани", заяви проф. Христина Вучева.


Има повдигнати обвинения срещу Гунев, но не и доказани. Утре може да се окаже, че това е пушилка. Той е ръководител на „Банков надзор“, но не извършва непосредствения контрол в областта на банките, коментира Стоян Александров пред БНР. Той заяви, че познава Гунев добре от времето, когато Гунев е бил изпратен като наблюдател в ЦКБ, и впечатлението му е, че става дума за изключителен професионалист. Според него е несериозно да се говори, че с кредити може да се източва банка, генерираща между 60 и 80 млн. лева печалба годишно.

Не знам в някой закон да е написано, че прокуратурата може да проверява банкови портфейли, състояние на кредити и т.н. Бих подложил тези прокурори на елементарен тест и те няма да го издържат. Това е сложна материя.

КТБ отговаря на всички условия за рефинансиране, ако в следствие на паниката част от вложителите изтеглят депозитите си, така че тя няма да фалира. Хората обаче биха изгубили лихвите по влоговете си, ако ги изтеглят предсрочно, допълни Александров. Две са основните категории заинтересовани от ситуацията – тези, които разчитат с малко пари да върнат големи дългове, и политиците, които лъжат, че системата е нестабилна, за да се явят като спасители на бял кон, каза експертът.

"Няма никакво основание да се смята, че е възможна банкова криза, тъй като законите, които направихме през 1996-а година, гарантират стабилност на системата и гарантират вложителите, бих казал, двойно, първо от Фонда за гарантиране на влоговете до 100 000 евро, и второ - специално сме възложили на БНБ задължение да се намеси при възникване на системен риск за стабилността на банката", допълни Красимир Ангарски .

Корпоративна търговска банка АД е стабилна финансова институция, заяви днес и ръководството на банката в писмо, разпространено до медиите.

"Корпоративна търговска банка АД, четвъртата по големина банка в България, продължава да е подложена на преднамерен медиен натиск и спекулации, които целят не само дестабилизирането й, но и рискуват стабилността на цялата банкова система в страната ни", се казва в писмото.

"Опитите да се създаде невярна и подвеждаща представа, че има риск за Вашите финансови средства, е манипулация, която, съчетана с разпространяването на слухове, създава неверни и заблуждаващи новини. Отново подчертаваме, че КТБ АД е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. Клиентите ни се радват на персонално отношение и професионално обслужване, което ще продължим да предлагаме и занапред", допълват от финансовата институция.

В писмото се казва още, че КТБ е една от най-социално отговорните и успешни финансови институции за последните години в България, доказателство за което са редицата престижни награди, които дават ясна и обективна оценка на обществото към цялостната дейност на банката. "Вярваме, че обществеността и нашите клиенти са разумни и няма да позволят една злонамерена медийна кампания да постигне своите користни цели", заявяват от ръководството.

От два дни имам информация за обвинението срещу Цветан Гунев, коментира за радиото и финансовият анализатор Кольо Парамов. "В понеделник направих обръщение чрез фактор.бг към ръководството на БНБ да не мълчат като риби и да изразят ясно становището си към това, което става в Корпоративна търговска банка. На практика, БНБ е овластена да обяви всичко, което има по проблема с цел да се въведе ясно и категорично условие за възприемане на спокойствие от вложителите в Банката и в цялата банкова система", заяви Парамов. Според него войната между групировките ще продължи.

"Фактът, че Главна прокуратура направи всичко възможно да провали заседанието от 11 ч. на 11-и юни за "Булгартабак" АД и привика точно тогава част от управителите на КТБ, които участват в управлението на "Булгартабак", означава, че нещо не е достатъчно наред от гледна точка на прецизност. Абсурдно е Главна прокуратура да се замесва в търговски сделки и в оценката на такива, участвайки пряко или непряко, въздействайки върху бъдещи решения и възможността да се вземат такива относно разпределяне на дивидент и други стопански операции, касаещи "Булгартабак". Обратно това рефлектира върху КТБ в много негативен план и това доведе до извеждането на т. нар. "убийци"", обясни финансистът.

Според Парамов, ако Гунев е допуснал закононарушения и той, и  управителят на БНБ трябва да бъдат отстранени от длъжност, а Гунев да отговаря за стореното пред НС.  Според него, ако БНБ иска да постави една банка в привилегировано положение, тя може да "си затвори очите" за много показатели в дейността ѝ. Експертът обаче категорично обяви, че не вярва, че това се е случило. "Не бива хората да се опасяват от загуба на пари от ситуацията. Няма да има заплаха за банковата система и не бива никой да говори за такава заплаха, защото капиталовата адекватност на българските банки е достатъчно стабилна и има достатъчно сериозни  резерви", каза Кольо Парамов.

КТБ
Булгартабак
Кольо Парамов
Христина Вучева
По статията работи:

Галина Александрова