НАЧАЛО » събития

Украйна ще се откаже от руския газ до 10 г., твърди Яценюк

fb
3E news
fb
20-11-2015 10:38:00
fb

Украйна планира да се откаже от руския природен газ през следващите 10 г., заяви премиерът на страната Арсений Яценюк.

През следващите 10 години ние ще се откажем напълно от получаването на руски природен газ“, каза Яценюк в интервю за тв „UA: Первый“.

Той напомни, че Украйна вече практически се е отървала от стопроцентовата зависимост от доставките на газ от Русия, започвайки преди две години реверсивни доставки от Европейския съюз. В резултат на това, дела на Русия в газовите доставки на Украйна е намалял значително и сега е около 30%.

Освен това украинското правителство преразглежда съществуващата основа на договори с Русия. „Ние успяхме да подадем два иска в Стокхолмския арбитраж против Русия. Ние съдим Русия за 16 млрд.долара. Смятаме, че Русия е установила несправедлива цена на газа за Украйна. Смятаме също така, че Русия не доплаща на Украйна за транзита на газ през територията й“, заяви Яценюк, цитиран от Интерфакс.

Той напомни също така, че Киев е поставил пред Европейския съюз въпросът за недопускане на строителството от руската страна на газопровода „Северен поток-2“, който лишава Украйна от всичките й транзитни възможности и приходи от този транзит в размер от 2 млрд.долара годишно.

 

 

руски газ
Украйна
Яценюк
По статията работи:

Маринела Арабаджиева