НАЧАЛО » събития

Увеличението на тока за индустрията няма да се отрази на бита

fb
3E news
fb
30-07-2015 10:12:00
fb

20-процентното повишаване на цената на електричеството е реалистично и бизнесът няма основание да протестира. Това коментира пред БНТ проф. Атанас Тасев. Той уточни, че увеличението на тока за индустрията няма да се отрази на битовите потребители.

„Това повече засяга големите индустриални потребители, защото от дълги години са на свободния пазар, имат подписани двустранни договори. Реално те са пазарно експонирани и плащат 18.93 лв., а сега ще трябва да плащат средно по 35-36 лв., но не 40.21 лв., както битовите потребители“, обясни проф. Тасев. Той допълни, че тези 6300 предприятия, които са били на свободния пазар, се връщат в изходна позиция и ще плащат по-малко, отколкото са плащали преди.
Експертът коментира още, че либерализацията у нас е закъсняла заради задължителното изкупуване на ток от възобновяемите енергийни източници и американските централи. Проф. Тасев изрази несъгласие единствено с това, че настоящите промени в закона за енергетиката се въвеждат от средата на годината, когато компаниите вече са направили разчетите си. Той бе категоричен, че е трябвала ся се предвиди един преходен период от 5 г.

Това решение за фонда не е нова идея коментира от своя страна икономистът от ИПИ Красен Станчев, създаването на Фонд "Сигурност на енергийната система". Той припомни, че такъв фонд е бил предвиден още при въвеждането на енергийния борд. Тогава е било изчислено, че вноската в него трябва да е 2-3 процента, а сега е 5 процента. Тава всъщност е данък, но ако се отложи, вноската може да стане и 10%,, смята експертът. По думите му това е такса, наложила се в резултат от закъснелите решения на политиците.

В отговор на въпрос за резерви в системата, проф. Тасев бе ясен, че каквото е могло вече се е взело. Четири правителства направиха какво ли не, изпратиха ДАНС, АДФИ, нищо не се получи. Видя се и, че и по тези проекти, за които се говори, че са изградени с евросредства става въпрос само за около 10 млн.лв., не за мииларди. Част от резервите в систмата е в динамиката й, коментира проф. Тасев.

Красен Станчев от своя страна посочи НЕК като глупост в управлението и коментира, че ако с тази компания не бъде решен проблемът либерализацията няма да стане, или ако стане ще е на голяма цена.

 

 

 

ток
цени на тока за индустрията
проф. Атанас Тасев
Красен Станчев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева