НАЧАЛО » събития

Турчинов подписа указ за привеждане на войската в бойна готовност

fb
3E news
fb
02-03-2014 02:52:00
fb

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов след заседание късно вечерта в събота на Съвета за национална безопасност и отбрана издаде указ за привеждане на войската в бойна готовност. „С указът президентът въвежда в действие решението на Съвета за национална безопасност и отбрана (СНБО)”, заяви секретарят на Съвета Андрей Парубий на брифинг днес, пише korrespondent.net.

Освен това Парубий изчете решението, което е взето на заседанието на СНБО в събота вечерта. „Съветът за национална безопасност и отбрана на Украйна реши: първо началникът на генералния щаб, гловнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, ръководителите на другите военни формирования неотложно да приведат въоръжените сили на Украйна и съответстващите военни формирования в бойна готовност”, каза той.

Втора точка по думите на Парубий е тайна.

Трета точка от решението касае поръчение към Министерство на отбраната на Украйна да организира и проведе учебни действия с военноангажираните в необходимото време и срокове, определени от Генералния щаб.

Четвърто – Кабинетът на министрите на Украйна незабавно да осигури необходимите финансови, материално-технически и други ресурси за обезпечаване на безопасността и интересите на гражданте на Украйна, суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеност на държавните граници на Украйна”.

Освен това СНБО е поръчал на министерство на външните работи незабавно да се обърне към външнополитическите ведомства на страните, подписали меморандумът от Будапеща – САЩ и Великобритания с призив да обезпечат безопасността на Украйна и да проведат съответстващи консултации с официални лица в Киев.

Шеста точка от решението на СНБО се отнася за поръчка към министерството на вътрешните работи да „осигури засилена охрана на обектите от енергетиката и критичната инфраструктура”, седма точка е за създаване на оперативен щаб по въпросите, свързани с реакция на ситуацията в Крим и Севастопол”, каза Парубий.

По думите този щаб се оглавява от секретаря на СНБО, а  оперативният състав на щаба включва и представители на правителството, министерствата на отбраната и на вътрешните работи, главна прокуратура, Съветът на министрите на Крим и Севастополската администрация. Оперативният щаб трябва да осигури мониторинг и анализ на ситуацията в Крим и Севастопол, да разработи предложения по противодействие на заплахата за национална безопасност, добави Парубий.

Украйна
Крим
Турчинов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева