НАЧАЛО » събития

Турция може 3,5 пъти да увеличи закупуването на азербайджански газ по TANAP

fb
3E news
fb
29-04-2015 06:29:00
fb

Турция може 3,5 пъти да увеличи закупуването на азербайджански газ, който ще се доставя по Трансанадолския газопровод (TANAP) към момента на пускането му на пълна мощност през 2026 г. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на генералния мениджър Салтук Дузойл.

„Когато пропускателната мощност на газопровода достигне до ниво от 31 млрд. Куб м газ, Турция при желание ще може да купува 21 млрд.куб м. Закупуването ще се осъществява както от държавната компания Botas, така и от частни турски компании, казва Дузойл.

Той отбелязва също така, че предлаганият от Русия проект „Турски поток“ може да доведе до възникване на ценова конкуренция. „В средносрочна перспектива е възможно да станем свидетели на възникване на ценова конкуренция, когато двата газопровода достигнат Тракия. Тази конкуренция ще е добра за потребителите на Турция и Гърция“, казва генералният директор. По думите му, въпреки това TANAP остава приоритетен проект.

Проектът TANAP предвижда транспортиране на природен газ от азербайджанското газово находище „Шах Дениз“ от грузински-турската граница до западната граница на Турция. Капацитетът на газопровода на първиуя етап ще е за 16 млрд. Куб м природен газ, от които 10 млрд. Куб м ще бъдат транспортирани за Европа.

 

TANAP
Турски поток
газопроводи
Шах Дениз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева