НАЧАЛО » събития

"Газпром" сваля цената на газа за турските компании

fb
3E news
fb
05-05-2015 11:09:00
fb

 

След преговори от няколко месеца „Газпром“ се съгласи да даде отстъпка на частните турски компании, на които се пада над една трета от вноса на руски газ, пише Комерсант. Отстъпката, според източници на изданието е около 25% за първото тримесечие и още 15% за второто. Така през месец май цената ще спадне до ниво от около 260 долара за 1000 куб метра. Това трябва да позволи на руската компания да задържи дела си на турския пазар. Но аналогичните преговори на „Газпром“ с държавната компания Botas както и преди са в застой, което поставя под съмнени прогресът по проекта „Турски поток“.

Според изданието турските вносители на природен газ Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gas и Kibar Enerji след напрегнати преговори с „Газпром“ са постигнали отстъпка. Досега цената, по която са плащали компаниите е 374 долара за 1000 куб м, което е малко по-висока цена от европейската пазарна цена. По думите на източник на изданието, сега през първото тримесечие цената ще съставлява 300 долара за 1000 куб метра, а през второто тримесечие – около 260 долара за 1000 куб м.

Променено е и ценообразуването в договорите: вместо фиксираната цена, действаща през 2014 г., страните са се върнали към петролната индексация. Новото споразумение ще действа със задна дата от 1 януари до края на годината. Тоест „Газпром“ ще бъде задължен да върне на вносителите вече направени от тях плащания, който според оценката на „Комерсант“ са 250-300 млн. долара.

Общото количество на руския газ по договорите с частните турски вносители е 10 млрд.куб м, кото се доставят по Трансбалканския газопровод през Украйна. През 2014 г. Турция е купила от „Газпром“ 27,3 млрд.куб м, но основните количества се падат на държавната компания Botas. С нея „Газпром“ също води преговори за отстъпка, която Владимир Путин официално обеща на Турция в рамките на споразумението за газопровода „Турски поток“. В началото се предполагаше, че частните вносители ще получат отстъпка след завършване на преговорите между „Газпром“ и Botas: вносната цена за частните компании трябва да е по-ниска от тази на държавата компания, за да могат те да работят на субсидираният вътрешен пазар на Турция.

„Газпром“ и Botas за три месеца преговори съгласуваха размерът на отстъпката, но не успяха да се договорят към коя компонента от формулата по договора трябва да се приложи. Според изданието, преговорите вече са в застой повече от половин месец и всяка страна се надява да подчини другата. Botas понася загуби, плащайки за газа по 370 долара за 1000 куб м, още повече, че цените на европейския пазар са със 100 долара по-ниски. Положението на турската страна се усложнява и от отслабването на лирата, която от началото на годината загуби 14% спрямо долара, а в същото време за Анкара е крайно нежелателно повишаването на цените на газа преди летните избори за парламент.

Но и „Газпром“ е крайно заинтересован от бързо започване на строителството на „Турски поток“ - в частност заради това, че команията вече загуби няколко стотин милиона евро, които плаща за престоя на корабът, който полага тръби и е в престой от 6 месеца във Варна. Освен това монополистът рискува и дела си на пазара: от февруари Турция активно увеличава покупките на втечнен природен газ на спотовия пазар, който сега е с 50 долара по-евтин от руския. През април доставките на газ от Русия са спаднали почти с 38% в сравнение с миналата година, отбелязва още изданието.

Но сега преговорите се усложняват и от политическият фактор: в края на април Владимир Путин посети в Ереван мероприятие в памет на жертвите от турския геноцид срещу арменците през 1915 г., което предизвика рязък ход от страна на Анкара. В същото време, според Алексей Гривач от Фонда за национална енергийна сигурност, дипломатическите ходове не променят факта, че „Турски поток“ е изгоден за Турция. „Проблемът в преговорите с отстъпката е в това, че турците не са направили необходимите стъпки за газопровода и не са подписали никакви споразумения“, смята той. Гривач смята, „е в тази неопределена ситуация „Газпром“ е направил отстъпка на вносителите, за да не допусне намаляване на своя дял на пазара.

 

 

 

 

 

Газпром
Турски поток
Botas
По статията работи:

Маринела Арабаджиева