НАЧАЛО » събития

Трите най-зелени петролни компании в света

fb
3E news
fb
05-05-2015 02:26:00
fb

 

 

Когато говорим за зелена енергетика, всички разбират, че става въпрос за получаване на енергия с минимално замърсяване на околната среда. Най-добър пример е слънчевата енергия и енергията от вятъра. Дори големите петролни компании се стараят да се развиват в това направление.

Слънчевите и вятърни електроцентрали дават възможност на много предприятия да намаляват изхвърлянето на парникови газове и да развиват устойчиво алтернативите на изкопаемите видове горива. Те също така създават работни места, въпреки, че за потребителите тази енергия често струва по-скъпо.

Благодарение на широкия диапазон от търговски и екологични изгоди лозунгът Going Green може да се използва като ефективна стратегия за намаляването на рисковете за някои от големите петролни и газови компании, пише Oil Price.

Въпреки че, заради намаляване на приходите и увеличаването на волативността на пазара, някои петролни и газови компании като Exxon и BP отложиха или отмениха своите „зелени“ инвестиционни планове.

Освен това новите инвестиции в екологично чисти източници на енергия съществено се понижиха в сравнение с предходните години. Но някои от големите петролни и газови компании, както и преди продължават да влагат големи средства в „зелената“ енергетика.

 

Royal Dutch Shell: балансирани инвестиции

Shell е една от малкото големи петролни компании, които открито застават зад „зелената“ енергия. Благодарение на сливането с BG, Shell ще стане най-големият производител на втечнен природен газ в света. Разбира се, втечненият природен газ съвсем не е „зелена“ енергетика, но фондът на компанията Shell Foundation ще инвестира през следващите 5 години 75 млн. долара в чиста енергетика в Индия.

Инвестициите на фонда ще бъдат насочени основно към Индия и Африка. Това е една от най-предвидливите инвестиции на Shell, тъй като развитието на Индия позволява да се предполага значителен потенциал в сектора на слънчевата енергия.

Според съобщение на Shell Foundation компаниите на пазара на алтернативна енергетика трябва да изразходват през следващите 6 до 10 години от 5 до 20 млн. долара преди да получат печалби. През цялото това време те трябва да бъдат финансирани.

 

Total – инвестиции в слънчева енергетика

Френският петролен гигант Total е една от малкото компании, която увеличава инвестициите си в екологично чисти източници на енергия.

През 2012 г. компанията Sunpower получава приход от 2,4 млн. долара, което я прави една от водещите производители на слънчеви панели. Total купува 66% от Sunpower, благодарение на което успява да влезе бързо на активно растящият пазар.

По своята същност Total става интегриран оператор.

Например California Valley Solar Ranch става една от най-големите слънчеви централи в света, а в този проект Sunpower е основен изпълнител и доставчик на технологии. Слънчевата централа е с мощност от 250 Мвт, което е достатъчно за 100 хиляди домакинства.

Total работи също така и в други сектори. Така например през 2009 г. е подписан петгодишен договор с MIT за разработване на високо ефективна евтина батерия, която да е с продължителен срок на действие.

 

Statoil – компанията, която залага на вятъра

Норвежката компания е един от най-големите инвеститори в екологично чисти източници на енергия. Като един от най-големите инвеститори в Statoil, правителството на Норвегия прие решение за увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници на енергия благодарение на използването на петролния фонд, който съставлява 860 млрд. Долара.

Според министъра на финансите на Норвегия, увеличението на подобни инвестиции ще помогне на фонда активно да управлява инвестициите в този сектор.

Statoil предпочита да развива вятърната енергетика. Вятърната ферма на входа на Великобритания Sheringham Shoal е с мощност от 317 Мвт и може да осигури енергия за около 220 хил.домакинства.

Освен това компанията придоби 70% в проекта Dungeon, който трябва да стартира през 2017 г. Statoil влиза също така в консорциума Forewind, който се занимава с разработката Dogger Bank Wind Farm на източното крайбрежие на Йоркшир. Общата установена мощност на този проект е за 1,2 Гвт. През 2020 г. косорциумът планира да достигне мощност от 7,2 Гвт, което ще е достатъчно за удовлетворяване на 8% от бъдещите нужди на Великобритания.

 

Време за инвестиции

От една страна има компании, които се стремят да намалят разходите, отказвайки се от „зелената“ енергетика и акцентиращи изключително върху изкопаемите видове горива. От другата страна са Shell, Total, Statoil, които търсят алтернативни пътища за увеличаване на печалбите, а инвестициите в чиста енергия може да се окаже един от тези пътища.

Освен това Shell и Total неотдавна обявиха преструктуриране на своите търговски операции, за да максимизират печалбите си. Тоест в края на краищата значение имат и парите. Въпреки това, тези компании влагат големи средства в проекти, печалбата от които ще получат след много години.

 

Royal Dutch Shell
Total
Statoil
BP
Exxon Mobil
зелена енергетика
петролни компании
По статията работи:

Маринела Арабаджиева