НАЧАЛО » събития

Томислав Дончев не вижда причини токa да поскъпва от юли

fb
3E news
fb
04-05-2015 11:54:00
fb

Няма основание за повишаване на цената на тока в момента. Това обясни пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той отново припомни, че цената на тока е една чувствителна тема за всички. За него е абсолютно неприемливо да се плашат хората. Вицепремиерът допълни, че има независима комисия по енергийно и водно регулиране, която трябва да се произнесе по направените искания. Припомняме, че в края на април трите електроснабдителни компании у нас потвърдиха исканията си пред КЕВР за поскъпване на тока от юли.

Вицепремиерът припомни още, че дефицитът в НЕК е близо 3.5 милиарда, който е натрупан основно от изкуственото задържане на цената на електроенергията преди година. Плановете са този дефицит да бъде редуциран като не се правят свръхразходи. “Убеден съм, че новият състав на Комисията на база документацията, на база детайлни изчисления ще вземе най-правилното решение”, каза той.

Според Дончев причината дружествата да искат увеличението на цените ще бъде мотивирана от състоянието на мрежата и необходимостта от инвестиции. Вицепремиерът направи коментар и за промените в газовата карта на Европа и изтъкна необходимостта страната ни да се бори през територията й да минават колкото е възможно повече газопроводи. „Най-лошият сценарий би бил да изгубим ролята си на транзитираща страна“, допълни той. За него няма притеснения за сигурността на газовите доставки и основание за това е интерконекторната връзка с Гърция. Тя е първостепенен приоритет и се работи активно за нейната реализация. Подобни са вижданията на правоителството и за останалите интерконеторни газови връзки. Според Дончев също така няма и основание и за повишение цената на парното.

Дончев разказа и за свой неприятен инцидент на прохода Петрохан, където е уцелили сериозна дупка с колата си и е повредил гумата на автомобила. “Асфалтът, под въздействието на водата, температурата и трафика има неприятната склонност да се руши и трябва да се ремонтира“, обясни той. Според него има няколко предизвикателства като най-голямото е да се излезе от “дяволския кръг” на кърпенето. “Едно кърпене поглъща пари, дупките траят най-много година, на следващата година се отварят наново и ние плащаме още един път и още един път само и само да запълваме дупки”, каза Дончев.

По негови думи основната цел е все повече участъци да могат да бъдат ремонтирани основно. Той напомни, че държавата разполага с пари, събрани от данъците на хората, и с такива, които идват от еврофондовете.

“Полагаме неимоверни усилия. Включително и опитвайки се да платим стари сметки за това, което не е ремонтирано, не е градено в годините”, увери той. Вицепремиерът обясни, че европейски средства за пълнене на дупки няма как да се отпуснат и по негово мнение това дисциплинира, защото това е грешно като икономическа логика.

За него голямото предизвикателство с каква скорост ще започнем новия програмен период. Ако от новия програмен период успеем да задвижим достатъчно количество пари, това ще има ефект и ще има една допълнително финансова инжекция от гледна точка на резултати, които могат да бъдат видени, заяви още Дончев.

Томислав Дончев
цена на електроенергията
поскъпване на електроенергията
проблеми с дупките по пътищата
По статията работи:

Георги Велев