НАЧАЛО » събития

Строителството на втори блок в АЕЦ "Бушер" стартира на 20 март

fb
3E news
fb
21-01-2016 02:05:00
fb

Строителството на втори енергиен блок в Бушер ще започне на 20 март, съобщи днес председателят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи пред иранската телевизия.

„До края на годината (според иранския календар завършва на 20 март) ще започне строителството на втори енергиен блок в Бушер. След две-три години ще започнем строителството на трети енергиен блок. А след 8 и 10 години те ще бъдат включени в общата енергийна система“, заяви председателят на иранското ядрено ведомство.

„Всички стъпки, необходими за началото на строителството вече са направени. Мощността на всеки от двата нови бушерски блока ще е 1050 мегавата. Ние се стремим при изграждането им да се използват максимално последните технологии и постижения в тази област“, подчерта Салехи.

Втори и трети енергиен блок на АЕЦ „Бушер“ ще се изграждат по договора с „Росатом“, подписан в Москва през ноември 2014 г. По данни, съобщени по-рано от Салехи, общата сума на договорите за двата енергоблока е 11 млрд.долара.

Първи енергиен блок на АЕЦ „Бушер“ е построен от руски компании по договор с Иран през 1995 г. Централата е пусната в експлоатация през 2011 г., а през 2013 г. - включена в общата енергийна система на Иран.

 

 

АЕЦ Бушер
Росатом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева