НАЧАЛО » събития

Стремителен възход на фондовите борси

Индексите в Европа и САЩ се освободиха от китайската лихвена интервенция и възвърнаха значителна част от загубите си

fb
3E news
fb
20-10-2010 07:45:13
fb

Борсовите индекси в Европа и САЩ възвърнаха значителна част от загубите, понесени от търговията на 19 октомври, и вървят уверено нагоре в зелената зона. Острият спад във вторник се дължеше на неочакваното повишение на основния лихвен процент в Китай, което паникьоса пазарите.

 

Днес настъпи отрезвяване и европейските пазари на акции започнаха с ръст, провокирани най-напред от поскъпналите книжа на добивните компании, както и заради добрите финансови отчети за третото тримесечие на някои компании.

Акциите на добивните компании тръгнаха нагоре, получавайки поддръжка от поскъпващите метали, търгувани на стоковите борси, както и от отслабващия долар след китайската интервенция. Книжата на Anglo American, BHP Billiton и Xstrata поскъпнаха в диапазона от 2,6 до 3,4 процента.

 

Допълнителен тласък даде и решението на британското правителство да предприеме драстично съкращаване на разходите. Колкото и странно да изглеждаше на пръв поглед, след като станаха ясни разчетите за бюджетни намаления в Лондон, водещият индекс на фондовата борса в британската столица загуби 0.10%. В останалите европейски борсови столици индексите бележат покачвания, като най-големите оптимисти са във Франция, където CAC 40 порасна с 0.40%.

 

Така инвеститорите заложиха изцяло на корпоративните новини, от които да си набележат възможни сценарии за развитие през следващите седмици и до края на годината, обобщи Reuters.

 

Както се казва капакът на оптимизма постави новината от производителя на лекарства Pfizer, който обяви, че купува срещу 240 млн. долара 40% дял в бразилската Laboratorio Teuto Brasileiro S.A, която е специализирана в производството на генерични медицински препарати.

 

Фондовите индекси в САЩ поеха инерцията от Европа при отворяне на търговията на Wall Street. Днес инвеститорите вече осмислят станалото на 19 октомври и се отърсват от спекулациите, че с покачването на основната лихва с 0,25% в Китай икономическата ситуация ще се промени в негативна посока за останалия свят.

 

"И докато пазарът се опитва да осмисли падението си от вторник, той може да се окаже препродаден. За да не се случи това, инвеститорите ще променят посоката на своето внимание – от Китай към корпоративните отчети. И когато играчите се съсредоточат върху микроикономиката, а не върху макроикономиката, което се надявам да се случи днес, всичко ще потегли нагора", така определи началото на търговията в САЩ пред Bloomberg анализаторът от Jefferies & Co Арт Хоган.

 

Днешната сесия премина под знака главно на корпоративните отчети на големи мултинационални компании (Boeing Co, Morgan Stanley, Wells Fargo & Co., Xilinx Inc. и Genzyme Corp.). И докато търгуват, инвестиротите четат не само финансовите отчети, но и прогнозите на компаниите, които вече са обявили печалбите си. Безспорен лидер днес се оказа компанията за финансови услуги Wells Fargo, която отчете 19% ръст на печалбата през третото тримесечие до 3.15 млрд. долара, или по 60 цента на акция.

 

В онлайн медийното пространство в Ню Йорк според Bloomberg са се прокраднали предположения, че слабият долар ще удари финансовите постижения на фирмите, при което ще изпъкнат резултатите на европейските им конкуренти. Тази новина сякаш беше подмината, защото два часа преди края на търговията на Wall Street индексите прибавиха повече от половин процент.

 

Малко преди края на днешната търговия Федералният резерв на САЩ (ФЕД) публикува доклад за състоянието на американската икономика на регионално ниво, известен като "Бежова книга". Той показа, че икономиката продължава да нараства, но с доста умерени темпове, с което се подсказва, че Фед със сигурност ще предприеме мерки за увеличаване на ликвидността на финансовите пазари в САЩ.

 

У нас решението да се приватизират активи в частните професионални фондове на работниците от първа и втора категория труд и да преминат под управлението на НОИ, рефлектира върху търговията на Българска фондова борса (БФБ) и прати четирите индекса в червената зона. "Резултатът е видим - бягството от БФБ, SOFIX е на едногодишно дъно", обобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

И оборотът на борсата бе слаб - около 2.5 млн. лева на регулирания пазар. Близо 80% от парите, които се завъртяха на борсата днес, се дължат на голямата блокова сделка с книжата на фармацевтичната комания Унифарм.


По статията работи:

Георги Вулов