НАЧАЛО » събития

Сроковете за строителството на "Турски поток" може да се изместят

fb
3E news
fb
29-07-2015 05:08:00
fb

Сроковете за строителството на газопровода „Турски поток“ може да се изместят, в случай, че се проточи подписването на междуправителственото споразумение между Русия и Турция. Това съобщи министърът на енергетиката на Русия Александр Новак пред журналисти, цитиран от руските информационни агенции.

„Ако строителството не започне, съответно и сроковете ще се изместят“, заяви той.

Източник от Министерство на енергетиката на Русия съобщи вчера пред журналисти, че Русия е изпратила на Турция проект на междуправителствено споразумение, което визира изграждането само на първата част от газопровода. Предвижда се „Турски поотк“ да бъде строен на етапи, нещо за което са се договорили в рамките срещата в Баку неотдавна руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган. По трасето на „Турски поток“ се очаква транспортиране на 63 млрд.куб м природен газ за Европа.

Припомняме, че председателят на "Газпром" Алексей Милер преди месеци заяви, че газопроводът ще бъде готов през декември 2016 г. Доскоро се очакваше „Газпром“ да започне да полага на дъното на Черно море тръбите за първата линия на "Турски поток", която се очаква да бъде пусната до 2017 година и да пренася 15,75 милиарда кубични газ годишно на Турция. В същото време "Газпром" прекрати част от дейностите по проекта "Южен коридор" и развали договора с тръбополагащата италианска компания Saipem. Руският енергиен министър обясни това действие с решаване на технически проблем. 

По първоначални планове от 2020 година "Турски поток" трябва да транспортира общо 63 милиарда кубични метра газ на година до Турция и до Южна Европа през Гърция. 

 

Турски поток
Газпром
Александр Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева