Спотовите цени на газа през третото тримесечие са се движили само нагоре

Енергетика / Свят
3E news
549
article picture alt description

Третото тримесечие на 2020 година е поредният динамичен период на европейския газов пазар. Спотовите цени през този период са се движили единствено нагоре, сочат данните. Цената на TTF за ден напред се е увеличила от 5,66 евро за MWh в началото на тримесечието до 12,26 евро да MWh в края. Според анализаторите спот цените са на същите нива, както през декември 2019 г. Основните причини за силните спот цени са в резултат на голямото търсене на газ в, но и извън енергийния сектор – от еднаа страна заради необходимостта от синьо гориво за мощностите, заместващи въглищата в Германия, а и различни прекъсвания на електроцентралите.

Силното намаляване на вноса на втечнен природен газ през третото тримесечие е в резултат на сезона на ураганите в региона на Американския залив. Това от своя страна също е оказало натиск за повишаване на европейските цени на газа.

В края на третото тримесечие не се отчитат големи промени. По-силните изменения са в началото. Това е  довело до намаляване на ценовите разлики, свързани с договорите за доставка. Разликата в цените на TTF през първото тримесечие на  2022 година срещу третото тримесечие на 2021 година, например се стесняват по време на разглеждания тримесечен период  от 3.25 евро за MWh на 2.65 евро за  MWh. Това е довело до силен спад на стойността за съхранение  и договорите за промяна на фиксираните цени, сочат още данните.

На TTF цената на договорите с доставка 21 февруари е от порядъка на 14.255 евро за MWh, намалявайки с 2.86 процента.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща