НАЧАЛО » събития

Сдружението на общините поиска от държавата прозрачно и отговорно да управлява еврофондовете

fb
3E news
fb
29-07-2014 06:21:00
fb

Националното сдружение на българските общини разпространи обръщение към политическите сили и бъдещето правителство, в което се настоява за децентрализация и спешни реформи в общинското законодателство за ефективно местно самоуправление. В Пазарджик председателят на сдружението Тодор Попов заяви, че системата на управлението на еврофондовете трябва изцяло да се промени в посока прозрачност, достъпност и отговорност.

Единни правила, общоуправляващ орган. За какво са осем комитета по наблюдение, визирани в един норматив, написани на една страничка и толкова. Ясни правила за финансови корекции. Единен стандарт по отношение на одитиране. Не може четири одитни агенции в България, независимо към кои министерства идват, правят едни и същи проверки и има четири различни становища по един и същи казус. Тези неща хората не си причиняват в другите държави. То никой в България не те взима на сериозно, когато се държиш възпитано и добре. Ние просто казваме - стига толкова. Искаме да бъдем партньори с всяко едно следващо управление от тук натакък. Колегите са узрели. В това национално сдружение има кметове от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, независими, полузависими, всякакви. Сини, червени, оранжеви, пембени.

Сдружението на българските общини е категорично в исканията си и дава кредит на доверие на следващото правителство до пролетта.

Ще изкараме зимата. Напролет ще седнем и ще видим. И то огледалото на една политика, това е бюджетът. Ние гледаме всичко през бюджета. Силно се надявам да не се стига до там, но ако се стигне, то винаги има и план Б.

Национално сдружение на общините
еврофондове
управление
децентрализация
По статията работи:

Георги Велев