НАЧАЛО » събития

САЩ, Китай и Русия с най-много милиардери

Свръхбогатите американци са 481 души, а Ню Йорк с 84-те си милиардери, отне титлата на Москва "Световна столица на свръхбогатите

fb
3E news
fb
02-03-2014 05:15:00
fb

Китай, САЩ и Русия са страните с най-много милиардери в света, показва проучване на китайското списание „Хужун“. Най-много са свръхбогатите хора в Съединените щати – 481 души, а градът с най-много милиардери – 84, вече е Ню Йорк, който е детронирал доскорошния лидер Москва по този показател.

През 2013 г. свръхбогатите хора на земята са се увеличили с 414 души, става ясно от публикацията. Общо 1800 души в света разполагат със състояние над 1 млрд. долара, като 1002-ма от тях живеят в трите големи държави. Общото състояние на милиардерите възлиза на 6,9 трилиона долара. В материала се прави сравнението, че сумата с частните авоари надхвърля брутния вътрешен продукт на Япония.

Класацията по брой милиардери оглавява САЩ с 481 души. След тях се нареждат Китай - с 358 свръхбогати и Русия - със 103-ма. Възстановяването на американската икономика и бумът на пазара за информационни технологии допринасят до голяма степен за рекордния брой милиардери, коментират икономисти пред изданието.

Публикацията посочва, че Ню Йорк определено е отнел титлата на Москва „Световна столица на свръхбогатите“. В американския мегаполис милиардерите само за година са се увеличили с 14 души и вече са 84 на брой. Втора е Москва - със 77 милиардери, Хонконг е с 65, след което се нареждат Пекин и Лондон.

 

класация на милиардерите
страни с най-много милиардери
По статията работи: