НАЧАЛО » събития

САЩ изпревари Русия и Саудитска Арабия по добив на петрол

fb
3E news
fb
05-07-2014 12:38:00
fb

САЩ изпревари  Русия и Саудитска Арабия по добив на петрол и се превърна в лидер  по производство на въглеводороди според данните за първото  полугодие на 2014 г., съобщава агенция Блумбърг.

Така например през първото тримесечие САЩ са добили над 11 млрд. барела на ден. За сравнение, добивът на петрол в Русия е бил около 10,53 млн. барела на ден, а в Саудитска Арабия – около 9,45 млн. барела на ден (по данни на  Energy Intelligence Group). Според мнението на експерти от Bank of America, САЩ са увеличили добива за сметка на активната разработка на шистови находища.

„Америка сега е водещ в света производител на нефт и газ. Ниските цени на енергоносителите са основното преимущество на американската икономика”, твръди председтелят на отдела за изследване на горивата в BofA Франциско Бланш.

Добивът на петрол е нараснал значително на шелфа в Тексас и в Северна Дакота заради използването на технологията на фракинг.

САЩ  обаче остават и най-големият потребител на петрол в света и внасят средно по 7,5 млн. барела на ден (по данни на Министерство на енергетиката на САЩ за април). Международната агенция за енергетика от своя страна прогнозира, че добивът на петрол в САЩ ще нарасне до 13,1 млн. барела на ден през 2019 г.

Припомняме, че неотдавна Министерство на търговията на САЩ разреши на две компании от Тексас – Pioneer Natural Resources  и Enterprise Products Partners да експортират т.на. кондензат от свръхлек петрол. Очакванията са, че още през 2015 г. САЩ ще са в състояние да изнсят около 700 хил.барла на ден.

добив на петрол
сащ
Русия
Саудитска Арабия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева