НАЧАЛО » събития

Руската прокуратура образува наказателно дело срещу незаконно придобиване на 200 млн.акции на „Газпром“

fb
3E news
fb
20-05-2016 11:15:00
fb

 

Генералната прокуратура на Русия съобщи за започване на разследване по редица наказателни дала, свързани с незаконно придобиване на акции на „Газпром“ и отклоняване от плащане на данъци, към които има участие съоснователят на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър. Това е съобщил представителят на надзора на ведомството Александър Куренной.

„Следствените органи на Русия към настоящия момент извършват разследване по редица наказателни дела за незаконно придобиване през периода от 1997 г. до 2005 г. не по-малко от 200 млн.акции на „Газпром“, отклоняване от плащания на данъци и умишлен банкрут на редица компании“, заявява за Интерфакс Куренной.

По думите му, „през посочения период инвестиционният фонд „Зиф Браверс Инвестмънт“, като данъчен резидент от САЩ и собственост на милиардерите от Ню Йорк, братята Зиф чрез мрежа от малки американски и офшорни компании е ликвидирал средства по сметки специално открити на руски юридически лица, които са изкупили акции на „Газпром“ на санкт-петербургската и московската борси в нарушение на действащият по това време указ на президента на Русия „За реда на тиражиране на акции на РАО „Газпром“.

По негови данни, „ръководството на този процес се е осъществявало от международна група, в която са влизали бпатята Зиф, Уилям Браудър, Джемисън Файерстоун и други лица“.

„През 2006 г. акциите са били преведени на кипърската компания "Гиггс Интерпрайзес Лимитед", а получените средства като дивиденти са били преведени на друго юридическо лице, в резултат на което руският бюджет е бил лишен от получаване на данъци за над 1 млрд.рубли“, заявява Керенной.

По думите му, „впоследствие паричните средства и акции са постъпили в баланса на американки компании, управлявани от фонда на братята Зиф. Руските правозащитни органи имат основания да смятат, че тези действия са нарушение на редица нормативни актове на САЩ, в това число и закона за инвестиционна дейност и може да са повод и за започване на наказателно преследване и от американските компетентни органи“.

„Към настоящия момент Генералната прокуратура на Русия подготвя обръщения за оказване на международна правна помощ към нашите колеги от Съединените Щати с молба да проверят посочените сделки за съответствие с американското финансово и данъчно законодателство, а също така да предоставят необходимите сведения за схемата на отнемане на рески активи за завършване на разследването на територията на Русия и за внасянето на делото в съда“, отбелязва представителят на прокуратурата.

 

Газпром
Генерална прокуратура на Русия
незаконно придобиване на акции
Hermitage Capital
По статията работи:

Маринела Арабаджиева