НАЧАЛО » събития

Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за изграждане на АЕЦ с 4 блока

fb
3E news
fb
19-11-2015 04:44:00
fb

Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество за изграждане на първата АЕЦ с 4 енергийни блока в арабската република. Всеки от блоковете ще е с мощност от 1200 Мвт, се казва в съобщение на „Росатом“. Централата ще е в района на Дабаа.

Документът е подписан от председателят на руската държавна корпорация Сергей Кириенко и министърът на електроенергетиката и възобновяемите източници на енергия Мухамед Шакер в присъствието на президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси, съобщава ТАСС.

АЕЦ в Дабаа ще стане най-големият съвместен проект между Русия и Египет от изграждането на язовира Асуан. Това е наистина нова страница в руско-египетските отношения. Първата атомна централа ще направи Египет регионален технологичен лидер и единствената страна в региона, притежаваща АЕЦ от трето поколение“, отбеляза председателят на „Росатом“ Сергей Кириенко, цитиран от пресслужбата на държавната корпорация.

Подписаното споразумение определя параметрите на първата египетска АЕЦ, която ще бъде изградена по руска технология, а също и по-нататъшното развитие на ядрена инфраструктура в Египет.

Според съобщението на „Росатом“, в междуправителственото споразумение се съдържат и въпроси, свързани с осигуряването на бъдещата АЕЦ с ядрено гориво, ангажиментите за експлоатация, техническо обслужване и ремонт на енергоблоковете на АЕЦ.

Документът урежда и въпросите, свързани с връщането на отработеното ядрено гориво, подготовката на обслужващ персонал за АЕЦ, помощ за Египет за подобряване на системата от норми и правила в областта на атомната енергетика и ядрената инфраструктура.

По думите на Кириенко на площадката в Дабаа вече се намират първите руски експерти, а в началото на декември на площадката ще бъде доставено оборудване и ще започнат проучвателни дейности. През 2016 г. в Националния ядрен институт ще започне обучение на първите студенти от Египет. Страните изхождат от това, че проектът ще бъде реализиран за 12 години. Изследователските дейности на площадката на АЕЦ в Египет ще започнат през декември 2015 г., се казва още в цитираното съобщение на компанията. 

АЕЦ
Русия
Египет
АЕЦ в Дабаа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева