Румънското правителство одобри 1,3 млрд. евро за преструктуриране на енергийния комплекс Олтения

Енергетика / Свят
3E news
1184
article picture alt description

Румънското правителство одобри меморандум, с който смята да отпусне общо 1,3 милиарда евро за преструктурирането на втория по големина играч на пазара на електроенергия в страната - енергийния комплекс Олтения, съобщава в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Енергийният комплекс следва да получи 1,326 милиарда евро в периода 2021-2025 г. от бюджета по схемата за държавна помощ, обяви министърът на икономиката Вирджил Попеску.

Правителството е информирало Европейската комисия за искането. "Това е много ясно послание за работещите в енергийна компания Олтения, че не ги изоставяме в трудностите (...)", каза министърът.

Планът за преструктуриране и декарбонизация на комплекса Олтения, който държи 22 процента от пазара на електроенергия в Румъния, е замислен за период от пет години, в които компанията трябва да стане жизнеспособна чрез въвеждане на по-ефективни дейности и преминаване към възобновяеми и по-щадящи околната среда ресурси, допълва по темата информационният сайт Хотнюз.

Планът предвижда изграждане на осем фотоволтаични парка в Ровинари, Турчени и Ишалница с общ инсталиран капацитет от 700 мегавата, рехабилитация и модернизация на микроцентралата в Турчени с максимална инсталирана мощност от 10 мегавата и развитие на нови капацитети за природен газ с обща инсталирана мощност от 1300 мегавата в Ишалница и Турчени, пояснява Хотнюз.

Общата стойност на плана за преструктуриране на енергийния комплекс се изчислява на близо 3,5 млрд. евро и предполага инвестиции за диверсифициране на енергийните източници, модернизация на съществуващите активи и защита на околната среда. Съгласно плана броят на работещите в компанията следва да намалее през 2025 г. на 7179 души, а през 2030 г. - да се свие до 4419 души. Към момента в енергийния комплекс работят 12 107 души, отбелязва Хотнюз.
Компанията е длъжна да направи това преструктуриране, тъй като ползва спасителна помощ в размер на 1,2 милиарда леи. Енергийният комплекс трябва или да върне тази помощ, или да се преструктурира, посочва информационният сайт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща