НАЧАЛО » събития

Родният “Брандико” с номинация за европейски награди за предприемачество

Българският проект ще се бори с идеи от Великобритания, Германия и Сърбия

fb
3E news
fb
29-07-2014 04:15:00
fb

Проектът “Брандико” донесе на България първа номинация в конкурса на ЕК – Европейски награди за насързаване на предприемачеството. Наред с идеите на Великобритания, Германия и Сърбия той ще се състезава за приз в категорията „Инвестиции в предприемачески умения". Победителят ще стане ясен по време на Третата Асамблея на малките и средните предприятия - главният политически форум на Европейската комисия в областта на предприемачеството и промишлеността. Събитието ще се проведе на 2 октомври 2014 г. в Неапол, Италия.

“Брандико” е проект на Министерството на икономиката и енергетиката, който стартира през 2011 година. Целта е учениците от тренировъчните предприятия в страната, създадени в средните училища, да се научат да изграждат своя оригинална търговска марка, да се запознаят със смисъла и значението на интелектуалната собственост и да знаят как да защитят бранда си като Марка на Общността, обясняват от ведомствения пресцентър.

Марката на Общността е метод за защита на търговски марки с една регистрация на територията на целия Единен пазар. По дял на търговските марки, защитени като Марка на Общността, България се нарежда на 20-то място в ЕС, като само за последните 4 години са регистрирани 56% от всички Марки на Общността за България от създаването на общностната марка през 1998 година.

До момента в четирите издания на “Брандико” са участвали над 1700 ученици от 140 тренировъчни предприятия от 22 града в България и 3 града в Румъния и Молдова. Традиционни партньори на МИЕ в провеждането на Брандико са Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерство на образованието и науката, Патентното ведомство, Съюзът на изобретателите в България, Джуниър Ачийвмънт България и АПРА Porter Novelli.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс на ЕК за успешни публични проекти на национално, регионално или местно ниво в подкрепа на предприемачеството. Конкурсът съществува от 2006 година, а България участва ежегодно от 2009-а насам.

До момента от създаването му в него са участвали над 2800 проекта от целия Европейски съюз, Норвегия, Исландия, Турция и Сърбия. Европейската комисия излъчва победител във всяка една от шестте категории, както и носител на Голямата награда. Целта на конкурса е да популяризира успешните проекти в подкрепа на предприемачеството в Европа, добрите практики и да повиши вниманието върху значението на предприемачеството и малкия бизнес за икономическото развитие на държавите-членки и ЕС като цяло.

Брандико
МИЕ
Конкурс "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството"
Предприемачество
По статията работи: