НАЧАЛО » събития

Първи оценки за загубите от коронавируса за световната икономика

Над 280 млрд. долара преuи загуби за първото тримесечие на 202 година прогнозират от британската консултанска компания Capital Economics

fb
3E news
fb
09-02-2020 09:02:20
fb

Над 280 млрд. долара ще са преките икономически загуби от коронавируса за Китай и другите страни по света през първото тримисечие на 2020 година, прогнозират експертите на британската консултанска компания Capital Economics, съобщава „Ройтерс“. Те уточняват, че при такъв сценарий за първи път от 2009 г. растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на тримесечна база няма да нараства.

Предполагаме, че вирусът ще бъде овладян скоро и загубената продукция ще бъде изработена през следващите тримесечия, така че световният БВП да достига нивото до средата на 2021 година, ако не съществуваше заразата от коронавируса, допълват анализаторите.

Сравнения с глобалната финансова криза през 2008 г.

По отношение на краткосрочното въздействие на коронавируса, експертите сравняват новата зараза с последвалите ограничения в транспорта, туризма и други райони с глобална рецесия, настъпила в резултат на глобалната финансова криза през 2008 г.

Саймън Макадам, икономист от Capital Economics, заяви, че прогнозите на компанията се основават на предположението, че разпространението на вируса скоро ще бъде овладяно и икономическите загуби ще бъдат частично компенсирани от по-високите темпове на растеж през следващите тримесечия на 2020 г. „При този сценарий, коронавирусът само ще забави растежа на световната икономика, но няма да я спре“, уточнява Макадам.

По-точни прогнози за щетите от намаляване на бизнес активността в Китай и други страни по света заради избухването на коронавируса nCov-2019 вероятно ще има в началото на март тази година, включително и след появата на данни за търговията в Китай за януари и февруари 2020 г. На 7 февруари китайските власти обявиха, че отменят публикуването на статистика за търговията за януари, като обещаха да публикуват обобщени данни за първите два месеца на годината, заради удълженото празнуване на китайската Нова година.

Китайският износ ще се свие с 4.8% през януари и февруари

Китайските медии отбелязват, че много икономисти по-рано са оценявали общо търговските данни за Китай за януари и февруари, заради понижената производствена активност през този период, свързан с китайската Нова година.

Много западни анализатори, обаче, признаха, че решението за отлагане на публикуването на търговската статистика на Китай се дължи на несигурната ситуация около коронавируса, и те очакват значително намаляване на търговските показатели на китайската икономика през януари тази година. Според анкета на „Уолстрийт джърнал“, икономистите очакват китайският износ да спадне с 4.8% на годишна база през януари 2020 г., докато понижението на вноса в Китай да бъде 6.5% на годишна база.

Финансовата инжекцията на Народната банка на Китай

Според заместник-управителя на Народната банка на Китай Пан Гуншън, цитиран от „Ройтерс“, негативното влияние на новия коронавирус върху икономиката на страната ще бъде само временно. Той посочи, че централната банка е сигурна в способността си да се справи с негативните ефекти от вируса, както и да подпомогне финансовите пазари. „Ройтерс“ припомня, че в началото на седмицата Народната банка на Китай инжектира във финансовата система на страната 1.7 трилиона юана (243.88 милиарда долара). Целта е да се постигне ликвидност на финансовите пазари и от централната банка наредиха на търговските банки да отпускат заеми на хората, засегнати от коронавируса. На свой ред китайското правителство призова банките да предлагат кредити с лихви под 1.6% на предприятията, които предоставят стоки и услуги.

Американски компании също очакват отрицателни последици

за бизнеса си поради ситуацията с коронавирус в Китай. Това показва проучване на Търговската камара на САЩ в Шанхай (AmCham-Shanghai), проведено от 4 до 6 февруари 2020 г. В анкета са участвали 127 американски компании, включително 20 с приходи от Китай от над 500 милиона долара и 27 с приходи от Китай от 100 до 500 милиона долара.

87% от отговорилите компании смятат, че коронавирусът ще има пряко влияние върху приходите през 2020 г., а 24% очакват приходите да спаднат с 16% и повече. 16% от анкетираните очакват китайският БВП да спадне с над 2% заради коронавируса.

износ и внос
Китай
световна икономика
БВП
загуби
коронавирус
По статията работи:

3E news