Проф. Тасев: Технологията AP 1000 е модерен проект с много плюсове и минуси

Проф. Касчиев определи хода на премиера Бойко Борисов като отчаян и предизборен

Енергетика / България
3E news
1236
article picture alt description

"Няма сензация, този акт се очакваше, защото 2012 година беше създадено предприятие към АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности". Там беше назначен един модерен екип", обясни пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Поводът за мнението му бе подновената идея на правителството да проучва възможностите за строителство на Седми блок в атомната централа, но по американска технология.

Предстоящото решение на Министерски съвет е да се дадат пълномощия на Българския енергиен холдинг да започне проучване относно технологиите - тоест, преминаване на един следващ етап. Дава се възможност на БЕХ да избере най-модерната технология за следващите 50 или 60 години.

Една от технологиите, за която се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси.

Проф. Георги Касчиев обясни пред БНТ, че това е същата технологията, която правителството на Борисов е отказала да подпише с "Уестингхаус" през 2015 година. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в Щатите.

"В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че господин Борисов се надява по този начин малко да отложи поне нещата", заяви експертът. Според него това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с Белене.

Вижте още:

Министър Петкова: Правителството дава мандат на БЕХ да води разговори с американски компании за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща