НАЧАЛО » събития

Проф.Тасев: Строителството на ТАР е добра новина, но с елемент на условност

Под една или друга форма "Южен поток" ще бъде построен, смята енергийният експерт

fb
3E news
fb
20-05-2016 11:35:00
fb

Започналото строителство на Трансатлантическият газопровод официално, т.нар. ТАР е "добра новина, макар че има и елемент на условност". Това коментира пред българския канал на телевизия Блумбърг енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Ние сме свидетели на не малко първи копки и разбира се изказванията на политиците често представят желаното за действително". Той уточни, че газопроводът ТАР е силно зависим от изграждането на другият газопровод – TANAP. Припомняме, че двата газопровода трябва да се свържат на гръ.цко-турска граница.

"Всичко е в условно наклонение, но ако всичко върви нормално в тръбите на ТАП към 2020 година ще има около 10 млрд. кубически метра газ, от които 1 млрд. е предназначен за нас.

Това е знаменитият 1 млрд, който е договарян още преди години“, припомни експертът.

Проф. Тасев уточни, че консумацията на природен газ в страната ни е около 3 млрд. куб м, като и, че „не е толкова голям проблемът да си осигурим нужните ни количества газ“. ,По-важното е да останем на газовата карта на Европа", каза той.

По думите на експерта Русия има интерес да продава газ в Европа, защото тя е най-големият й и най-гарантиран пазар. В същото време сред условните проекти професорът нареди и проекта за газопровода Poseidon.

"Китайската карта на Русия не сработи и Русия прави всичко възможно да пробие", смята още проф.Тасев.

В подкрепа на думите си той допълни, че под една или друга форма проектът „Южен поток“ ще бъде реализиран. Причината е, че Русия се нуждае от южното направление на газовия поток. .

Според него разширението на „Северен поток“ не решава проблемите на Русия с износа на газ, защото при реализацията му газоразпределителната мрежа ще бъде силно натоварена и ще бъдат необходими допълнителни инвестиции. 

Вече има и сигнали за възстановяване на плановете на Москва да изгради газопровод по дъното на Черно море, като един от плановете е осъществяването на т.нар. „Кримски поток“ - през територията на полуострова, а тръбите отново ще са с изход до Варна.

 

Южен поток
ТАР
TANAP
газопроводът Poseidon
проф. Атанас Тасев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева