Проф. Атанас Тасев: Страната ни започва грандиозен преход към беземисионна енергетика

Синдикалист: Тежък и драматичен ще бъде процеса по либерализация на пазара за битовите потребители

Енергетика / България
3E news
1060
article picture alt description

„Всеки е прав от своята гледна точка - индустрията иска евтин ток, иска стабилни доставки, иска волатилност на борсата, докато държавата е задължена да либерализира пазара на доставките и разпространението на електроенергията. До 2025 година ще имаме пълна либерализация на нашия електроенергиен пазар, включително и в битовия сектор. Ще трябва да имаме нова култура на поведение“. Това заяви пред БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той подчерта, че страната ни започва „един грандиозен преход към беземисионна енергетика“.

„За 2019 година средната цена за индустрията с включени данъци и такси, в западните борси това не се включва, е 203 евро за мегават час, средното за Европа е 152 евро, в България е 106 евро. Така че констатация, базирана на определени пикове в търговията с електроенергия, не е релевантна“, допълни проф. Тасев. По думите му неправилно се използва понятието „борсови цени“:

„Борсата е среда, която дава възможност да се срещнат потребители и продавачи. Цената е такава, каквато се случи в момента, когато съвпадат интересите на продавачите и купувачите. Не само смяната на шефа на борсата, но и на целия екип няма да промени ситуацията. Процесите са динамични и всеки, който играе на този пазар, трябва да отчита тази специфика“.

Тежък и драматичен процес за битовите потребители по отношение на либерализацията на пазара, очакват синдикатите. „Когато се говореше за либерализацията на енергийния пазар, предупредихме какво ще стане. Същото ще се случва и на битовите потребители от лятото на тази година. Това ще бъде тежък и драматичен процес. Когато се говореше за тази либерализация, същите, които днес се оплакват, с фанфари говореха за пазара, за невидимата ръка. Нали искаха пазар, ето им пазар“. Това каза пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, по повод спора за това кой и защо прави така, че електроенергията на независимата борса в България да е по-скъпа от тази в Германия, а индустрията да плаща високата цена, която после да калкулират на потребителите.

По думите на Манолов тези системи са естествени монополисти и няма как да останат дерегулирани и да се говори само за пазар. „Работодателите са прави да се притесняват от това, което се случва, но въпросът е как изглеждат решенията. Искат оставки, но не е тяхна работа да обясняват кой какво ще управлява. Така са научени от край време“, допълни Манолов и в подкрепа на тяхната теза каза, че „тази борса не е никаква борса“: „Не може да направиш борса за стока, която се произвежда по монополен ред“. Според Димитър Манолов „никакъв АЕЦ не може да замени оперативните ТЕЦ-ове“:„АЕЦ не може да променя толкова бързо режима си на работа. Тези пикови потребления могат да бъдат покривани само с подобен тип мощности. Днес нищо не може да замени ТЕЦ-овете“, смята синдикалистът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща