НАЧАЛО » събития

По-ниската цена на газа няма да се отрази съществено в посока надолу на цените на топлинната енергия

Индустрията: Цялото понижение от 23% в цената на газа да се отрази в намаление на цената на тока, иска индустрията

fb
3E news
fb
24-03-2016 12:46:00
fb

От понижението на цената на газа с малко над 23% да не се намалява цената на топлинната енергия, а целият ресурс от свиването на стойностите да се отрази в по-ниска цена на електроенергията, произведена по високоефективен начин. Това заяви в рамките на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Като мотив той посочи, че приноса на когенерациите в оскъпяването на цената на електроенергията е общо 285 млн.лв. И призова да не се спекулира с понятието производство на електроенергия по високоефективен начин. По думите му това е субсидирана цена, която се продава много по-високо от пазарната. От субсидирането се възползват клиентите на топлофикационните дружества, които са едва 11% (16% според участващи в заседанието на КЕВР), а се плаща от всички български граждани и бизнеса, като добавка „задължение към обществото“.

За премахване на кръстосаното субсидиране се обяви и председателят на големите индустриални консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов, който посочи, че цената на електроенергията от когенерации е 90 лв.или два пъти над пазарната, а цената на топлинната енергия е 60 лв. Излиза, че цената на електроенергията „подпира“ цената на топлинната енергия, каза той, като също се обяви за нулево понижение на парното. Представителите на индустрията се обявиха за устойчиво решение.

Производството по високефективен начин е само един от компонентите в тази добавка, припомни от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов, като се ангажира по време на задаващия се нов ценови период от 1 юли д абъдат отчетени всички обстоятелства. Председателят на КЕВР припомни, че промяната на цените на електронергията на всеки три месеца не е устойчиво решение, а и освен това пониженията в цената на топлинната енергия варират. Припомняме, че според предложението на работната група, понижението в цената на природния газ от малко над 23% ще се отрази в по-ниска цена на парното за различните топлофикации, но в различна степен. Ако за EVN Топлофикация Пловдив то ще е 1%, за ТПФ „София“ - 3%, то за Плевенското дружество например ще е около 10 на сто. Друг е въпросът, че не всички топлофикационни дружества са доволни от това понижение.

Трябва да се промени изцяло модела на топлофикационните дружества, в частност и на ценообразуването, коментира от своя страна председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Повечето страни в Европа използват т.нар. Формализиран подход, каза той, като призова работната група да използва този модел за определяне на цените на топлинната енергия. По всичко изглежда, че предложението на Николаев заинтересува председателят на КЕВР.

Топлофикационните дружества са реализирали загуба от 93 млн. лева за миналата година, коментира Николаев, който е представител варненското топлофикационно дружество.
Той отбеляза, че не възразява принципно по предвидените от КЕВР нива на топлинната и електрическата енергия за варненското дружество и те отговарят на условията дружеството да получи необходимите приходи. По думите му обаче необходимите приходи, които се определят в началото на регулаторния период, обикновено се редуцират без достатъчно обективни критерии.
Топлофикационния бранш м.г. е завършил с 93 млн. лева загуби, което при оборота на сектора представлява 10 на сто, коментира Николаев. 
Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че благодарение на ценовите решения на регулатора от 1 октомври 2015 г. загубата на топлофикационните дружества е намалена значително до представените размери от асоциацията. Тогава цялото намаление на природния газ не беше отразено в техните цени.
По-рано в дискусията част от топлофикационните дружества изразиха несъгласие с предвиденото от КЕВР намаление на добавката за тока от комбинираното производство на топлофикациите от 55 на 45 лева - Плевен, Бургас, Враца, Петрич. Принципна подкрепа за предложението на КЕВР изразиха от топлофикациите от София и Пловдив.
Окончателно решение за цените на тока и парното, в резултат на поевтиняването на природния газ от април, КЕВР ще вземе до края на месеца. Комисията ще разгледа възраженията на топлофикациите, коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

 

КЕВР
АИКБ
БФИЕК
цени на газа
цени на тока
цени на парното
Цена на топлинната енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева