НАЧАЛО » събития

Прокуратурата разследва подуправителя на БНБ Цветан Гунев /допълнена/

fb
3E news
fb
18-06-2014 01:11:00
fb

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев е разследван от прокуратурата, съобщи БГНЕС, позовавйки се на информация от централната банка.

"По повод на постъпили въпроси Ви информираме, че във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление "Банков надзор" г-н Цветан Гунев и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия", се казва в изявление на БНБ, цитирано от БГНЕС.

Междувременно функциите на ръководител на управление "Банков надзор" вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление "Банков надзор".

"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", се посочва в съобщението на БНБ.

От този момент до завършване на проверката единственият, който може да коментира каквото и да е, свързано с нейния ход, е г-н Цветан Гунев и неговият адвокат, заявяват още от БНБ.

Преди това в медиите изтече информация за анонмно писмо до БНР, в което се съобщава, че подуправителят, отговарящ за банков надзор, е обвиняван, че не е упражнил достатъчен контрол върху една от българските банки, като по този начин е позволил нейното източване. Банката не се споменава по име.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти, че се води разследване срещу Гунев за длъжностно престъпление за начина, по който е упражняван банков надзор спрямо определена или няколко банки.

"Мярката за неотклонение на Гунев е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност", добави Цацаров, цитиран от БТА.

Той уточни, че разследването е започнало преди две седмици след сигнала на "Протестна мрежа", подаден в прокуратурата срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Става въпрос за проверка на 19 лоши кредита на 19 фирми, в чиито офиси миналата седмица прокуратурата направи проверка, допълни Цацаров. Тогава стана ясно, че част от фирмите са свързани с Цветан Василев.

БНБ
подуправителят на БНБ Цветан Гунев
Сотир Цацаров
По статията работи:

Галина Александрова