НАЧАЛО » събития

Пловдив посреща 2014 г. с нови зарядни станции за електромобили

По препоръка на ЕС общо в България трябва да бъдат изградени 7 000 станции за зареждане на електрически превозни средства

fb
3E news
fb
20-12-2013 10:37:00
fb

Близо 20 зарядни станции за електромобили ще бъдат инсталирани на различни места в Пловдив след Нова година, заяви ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Идеята е да се стимулира ползването на такива автомобили, за да се подобри екологичната обстановка в града, обясни още той.

За да се насърчи употребата на електрически превозни средства, градската управа прие и промените в Наредбата за реда за спиране. Според тях собствениците на еко автомобилите ще бъдат освободени от задължението да плащат „синя зона“, докато са в режим на зареждане. Повечето от колонките за зареждане ще бъдат поставени именно в централната градска част. Задължително ще има и по една във всеки от 6-те района на Пловдив.

32-ма съветници гласуваха “За” това предложение, двама с „Въздържал се“, нямаше гласували против. В по-нататъшен етап ще се обсъди възможността притежателите на електромобили изцяло да спрат да плащат за синя зона, съобщава „Дарик“.

Припомняме, че по данни на КАТ към февруари 2013 г. у нас има регистрирани едва 232-а чисти електромобила. Хибридните превозни средства по неофициални данни са около 3 000. Една от основните предпоставки за разширяването на употребата им е именно изграждането на зарядна инфраструктура.

По препоръка на ЕС у нас трябва да бъдат изградени 7000 станции за зареждане на електрически возила. Строежът на първите седем в София стартира в началото на 2012 г., като тогава се предвиждаше процесът да продължи с още 100-150 точки. Днес обаче те са не повече от 20 в цялата страна, от които 14 са в София.

електромобили
зарядни станции
По статията работи: