НАЧАЛО » събития

Пламен Орешарски: Правим всичко за добрия изход на арбитража за АЕЦ „Белене“

„Най-много млади хора избягаха, когато бях финансов министър. Миграционната вълна обаче настъпи от 2011 г. и не това правителство ги е подгонило. Българите просто бягат заради липсата на перспектива“, каза премиерът Пламен Орешарски

fb
3E news
fb
22-12-2013 07:49:00
fb

„Правителството прави всичко възможно за благоприятния изход на арбитражния съд за АЕЦ „Белене”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по бТВ, като уточни, че детайли по делото ще бъдат разкрити на по-късен етап.

„Има противоречие между Русия и Европейската комисия по отношение на експлоатацията на тръбопровода „Южен поток”. Брюксел може много по-добре от шестте страни по трасето на газопровода да координира активно европейски позиции в разговорите с руската страна“, подчерта министър-председателят.

„Ще подобряваме средата, ще намаляваме административните тежести, ще връщаме навреме ДДС задълженията. Тази година вероятно ще е първата от последните четири, когато държавата ще е върнала цялото прилежащо ДДС и ще започне на чисто”, добави той.

„Спряхме тенденцията за затваряне на работни места“, изтъкна министър-председателят. И обясни, че правителството няма да разкрива работни позиции, а като временна мярка за повишаване на заетостта само ще субсидира този процес. Според премиера истинската крайна заетост се осигурява от бизнеса, затова усилия ще са насочени към насърчаване на предприемчивостта. „Догодина ще наблегнем и на електронизацията, като разширим електронните услуги за гражданите и фирмите, обеща той.

Запитан каква оценка дава на работата на правителството си премиерът коментира, че шест месеца са малък период, за да прави категорични оценки. За половин година може да се оформи колегиален стил на работа. „Свикнал съм да работя дълго с едни и същи екипи и разчитам на тях. Смяната внася несигурност и нестабилност в работата на екипа”, отговори началникът на министрите на въпроса ще прави ли структурни и личностни промени в кабинета. Вчера обаче пред „Дарик“ каза, че според него правителството се справя много добре със задачите си през тези 6 месеца.

„Най-малко млади хора са напуснали по времето, когато бях финансов министър. Миграционната вълна настъпи 2011 г. – началото на 2012 г.“, призна Пламен Орешарски. Той обаче не приема аргумента, че това управление е подгонило младите хора от страната. „Ключ към задържането на младите хора е икономическото развитие. Ако не развиете работни места, ако няма перспективи за развитие, може да правите всякакви фокуси – няма да имате успех“, категоричен бе той.

Когато е поел властта, от НАП и Агенция „Митници” са алармирали, че няма да бъдат събрани около 1 млрд. лв. от данъци, мита и акцизи. Към днешна дата обаче неизпълнението на приходите се очертавало да е под 500 млн. лв. „Значително е подобрена събираемостта на приходите, особено в последните няколко месеца”, подчерта премиерът.

Министър-председателят не чувалза първи път „заклинанията“, че е застрашен валутния борд. Според него тези внушения идвали от хора, които се опитват деструктивно да играят в системата. „Валутният борд не е застрашен. Няма нищо, което да притеснява мен или управителя на БНБ“, отсече Пламен Орешарски и призова хората да приемат подобни приказки като политически закачки.

Пламен Орешарски
Аец "Бебене"
Южен поток
емиграцията
приходите
валутен борд
По статията работи: