НАЧАЛО » събития

Петролът поевтинява

fb
3E news
fb
01-06-2020 09:46:17
fb

Цените на двата основни сорта петрол в първия ден на месец юни стартират с понижение, след уверения ръст през месец май. Според данните, през отминалия месец май при петролът сорт WTI се отчита поскъпване с 88,4 %, което е и максимален месечен ръст за цялата история на наблюдение от 1983 г., според данните на MarketWatch. Цената на петрола сорт Brent през миналия месец е поскъпнала до най-високото ниво от месец март 1999 г. - 39,8 %.

Стойността на августовския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е на ниво от 37,59 долара за барел, което е с 0,25 долара или с 0,66 % под цената при затварянето на предишната сесия. Според данните при предишната търговия юлските фючърси се повишиха с 0,40 долара или с 0,11 % - до 35,33 долара за барел. Срокът на действие на юлските фючърси  изтече в петък. По-активно търгуваните августовски фючърси поскъпнаха с 1,81 долара или с 5 % до 37,84 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI за юли на NYMEX намалява с 0,21 долара – до 35,28 долара за барел. При затварянето на пазара в петък цената на тези договори се увеличи до 35,49 долара за барел, повишавайки се с 1,78 долара или с 5,28 %


Сред политическите фактори наблюдателите посочват действията на Вашингтон по отношение на Китай, заради закона за сигурността на Хонконг. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция, че САЩ ще лишат Хонконг от привилегирования статут, тъй като е престанал да е обособена, съставляваща част от Китай. В същото време той не съобщи за ответни търговски мерки.

Сред факторите, определящи реакциите на пазара са и данните на компанията за услуги в нефтогазовия сектор Baker Hughes за броя на сондажните платформи. Според данните, броят на активните платформи в САЩ през миналата седмица е намалял със 17 – до 301. Свиването на броя на сондажните платформи се наблюдава за единадесета поредна седмица  - с 15 до 222.

Търговците са в очакване на срещата ОПЕК+, планирана за 9-10 юни, въпреки че вече се говори за изтеглянето й на 4 и 5 юни. Както стана ясно през миналата седмица, Русия иска да намали ограничението на добива, съгласувано в рамките на ОПЕК+ през април за първите два месеца на действие на сделката

По статията работи:

3E news