НАЧАЛО » събития

Песков: Русия е готова с нов проект на газопровод по дъното на Черно море

fb
3E news
fb
24-03-2016 11:52:00
fb

Русия е готова да осъществи проект за строителство на газопровод по дъното на Черно море, подобен на проекта „Южен поток“, ако Еврокомисията прояви интерес. Това заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

„Такива проекти са разработени, обсъдени с потенциални партньори, но след това отново всичко в крайна сметка ще зависи от това доколко предсказуемо и конструктивно е поведението на Европейската комисия", каза Песков. "Естествено, такива проекти на никого не могат да бъдат наложени" - каза той.

"Ако бъде заявен интерес, то от руска страна има готовност за взаимно сътрудничество" - каза говорителят. "Това многократно е било потвърдено от руската страна," припомня той.

"Разбира се, дългосрочните договори за доставки на газ по търобпроводи по своята надеждност нямат конкуренция и затова руската страна и конкретно" Газпром" продължават да работят в тази посока", каза още Песков. Той припомни, че наскоро ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер е пътувал до Италия, където е подписан меморандум по проекта за използвате дъното на Черно море, така че да се доставя газ за Гърция и Италия."

Песков за опреден път заяви, че към днешна дата „Южен поток“ "като проект не съществува“ "Той е беше изоставен, след като Европейската комисия зае съответната позиция“, припомни Песков. "Инициатор на прекратяването на проекта не е на руската страна", подчерта той.газопровод
Южен поток
Черно море
доставки за Гърция и Италия
По статията работи:

Галина Александрова