НАЧАЛО » събития

Парламентът реши: КТБ да не се оздравява, но да се гарантира незабавното изплащане на гарантираните влогове

fb
3E news
fb
31-10-2014 02:53:00
fb

Да се гарантира незабавното изплащане на гарантираните влогове на 230 хиляди вложители в КТБ. Това реши Народното събрание днес, след като депутатите дебатираха над четири часа по доклада на Българска народна банка /БНБ/ за състоянието на Корпоративна търговска банка и възможните решения.

Парламентът реши КТБ да не бъде оздравявана, а ГЕРБ внася редакционни поправки в законопроекта. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната, с изключение на "Атака". Депутатите от БСП гласуваха с 9 "против" и 18 "въздържали се", а един гласува "за".  

"Трябва незабавно да гарантираме изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми и за мен това реално може да стане до края на ноември. Имахме желание да дадем и една последна възможност за спасяване на КТБ от потенциални инвеститори, да дадем шанс и на негарантираните вложители. Днес от тази трибуна се оказа, че този шанс го няма, заяви в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

 НС прие Доклада на бюджетната комисия за банковите институции, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Гласуването бе анблок на трите точки от решението на комисията, а от общо 168 народни представители, 132 гласува „за”, 35 „против”, един „въздържал се”. След редакция от страна на Менда Стоянова точка едно гласи: Министерски съвет следва да подготви и да внесе в Народното събрание предложения за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело, включително на Закона на Българската народна банка, Закона за кредитните институции, Закона за гарантиране на влоговете. Във втора точка се посочва Народното събрание да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на Европейския съюз. Трета точка, която предизвика спор в пленарна зала, отпадна. С четвъртата точка, станала трета, се препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

кризата с КТБ
доклад на БНБ
решение на парламента
По статията работи:

Галина Александрова