НАЧАЛО » събития

Очаквано депутатите приеха актуализирания бюджет на Здравната каса с 225 млн. лв

fb
3E news
fb
29-07-2014 04:53:00
fb

След два часа дебати очаквано депутатите одобриха актуализирането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 184 от 185 присъстващи приеха предложението на правителството. Така бюджетът на Касата ще бъде актуализиран с 225 млн. лева, решиха на първо четене в зала депутатите. ГЕРБ уточниха, че подкрепят решението само защото то е предложено от правителството, но поддържат тезата, че е трябвало да се поиска по-голяма актуалзиация. Всички спекулираха с цифрите, чуха се разнопосочни мнения и желания от всички за реформа, която много чудно защо не се случва вече 20 години. Сред някои от интересните реплики, които се чуха са тези на бившият премиер Бойко Борисов, който каза, ако не подкрепяте предложението на собствения си министър на финансите, да го вземам в нашия кабинет и да му давам задачи. 

От БСП попитаха къде бяха ГЕРБ когато комисиите обсъждаха актуализацията на бюджета, а сега са особено загрижени за здравната система. 

Започват обсъжданията и за атуализацията на националния бюджет, очаква се дебатите да са много разгорещени. 

Предложението на правителството е приходите в бюджета за тази година да бъдат намалени с 500 млн. лв. и да се увеличи нивото на държавния дълг с допълнителни 3.425 млрд. лв. От тях 2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година. С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2.7 процента на БВП.

здравна каса
актуализация
бюджет
По статията работи: