НАЧАЛО » събития

Откриха пилотното издание на Ваучерната схема за информационни и комуникационни технологии за МСП

fb
3E news
fb
19-11-2019 11:11:23
fb

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова даде старт на специалното издание на серията уебинари на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия SMEs Webinars, посветено на киберсигурността, съобщиха от ИАНМСП.

Събитието започна с онлайн семинар „Киберсигурност: Превенция и защита за частния сектор“, в който участва и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков. След което бе даден старт на пилотното издание на Ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на малките и средните предприятия на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков обясни, че процедурата по набиране на кандидати за предоставяне на информационни и комуникационни технологии към предприятията ще стартира на 20 ноември. Той допълни, че ще бъдат предоставяни два типа ваучери за безвъзмездна помощ към бизнеса: тип 1 на стойност 5 000 лева, които представителите на малките и средните предприятия ще могат да използват за изработка на сайт или приложение, както и тип 2 на стойност 20 000 лева за производствени и логистични дейности, както и за взимане на мерки за кибер и информационна сигурност. Бойко Таков информира, че бюджетът на програмата е  над 9 милиона лв. и се очаква да подкрепи близо 450 предприятия.

Вицепремиерът Николова засегна и темата за Закона за киберсигурност, като заяви, че документът е първият нормативен акт, в който са разписани разпоредби в областта на мрежовата и информационна сигурност и който предоставя правна основа за борба с кибер инцидентите в България. Председателят на Съвета по киберсигурност бе категорична, че сигурността в онлайн пространството зависи от сътрудничеството между държавата и бизнеса и отправи апел към представителите на частния сектор да направят всичко по силите си за повишаване на нивото на мрежова и информационна сигурност.

Близо 240 представители на малкия и средния бизнес, студенти, обучаващи се в сферата на информационните технологии, и журналисти успяха да обогатят знанията си в областта на киберсигурността от Светлин Лазаров, началник на сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП-МВР и участник в работната група за приемане на Закона за киберсигурност, както и от Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Двамата представиха акценти от Закона за киберситурност, както и повече информация относно най-честно срещаните кибератаки и превантивните мерки, които могат да бъдат взети от гражданите, за да защитят дигиталното си присъствие.

 

ОП „Иновации и конкурентоспособност“
финансиране
ваучерна схема
киберсигурност
ИАНМСП
По статията работи:

3E news