НАЧАЛО » събития

Нова научна лаборатория изграждаме в Антарктида

fb
3E news
fb
04-11-2019 10:11:08
fb
снимка: БНР

В рамките на 28-ата полярна експедиция в Антарктида, която предстои в средата на месеца, ще започне изграждането на нова научна модерна лаборатория. Това каза за БНР директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев.

"Там се правят едни много сериозни научни изследвания, правят се проби за генетичен анализ, много финни научни изследвания. Когато се съберат пробите в тези тежки условия, тези проби трябва да се запазят преди да стигнат до обитаемите континенти, където могат да се извършат тези прецизни изследвания. Затова трябва да имаме лабораторни условия, в които да ги запазим, а не да бъдат погубени преди да стигнат да пропътуват няколко хиляди километра", обясни Пимпирев.

Собствен проект за изследване на хората на Антарктида има Иглика Трифонова - председател на Асоциацията на младите полярни изследователи.

"Хората там доста се променят. Създават едно специално общество, което е като семейство и всъщност това е много малко изследвано на Антарктида, защото там повечето изследователи изследват природата, но хората също са интересни, така че очакваме да видим какви резултати ще се получат".

Антарктида
нова научна лаборатория
По статията работи:

3E news