НАЧАЛО » събития

Несебър е в Топ 10 на най-красивите места на Балканите

Първи в класацията на туристически сайт е Бледското езеро в Словения

fb
3E news
fb
18-06-2014 12:52:00
fb


Несебър се нарежда сред десетте най-красиви места на Балканите, които задължително трябва да бъдат посетени от туристите. Това показва класация на туристическия сайт "Пулс 24".

Първо място в списъка с уникалните природни места на Балканския полуостров е Бледското езеро в Словения, което е разположено на планинско било и в средата му се намира единственият остров в страната. Съвсем близо до брега пък е замъкът Блед, който е един от най-старите средновековни крепостни дворци в Словения.

Втори в класацията на потребителите са Плитвичките езера в Хърватия, които от 1949 г. са обявени за Национален парк, а от 1979 г. са включени и в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

На трето място в списъка се нарежда полуостров Свети Стефан в Черна гора, а на четвърта позиция е един от най-големите манастирски комплекси в Гърция - Метеора, изграден върху високи скали.

Град Мостар в Босна заема пето място като живописна туристическа дестинация на Балканите, която горещо се препоръчва на туристите. Той е разположен на двата бряга на река Неретва и най-известната му забележителност е Стари мост от 16 век, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

На шесто място се намира Охрид в Македония, който пък е анонсиран като впечатляващ стар град с красиви църкви и древна крепост на хълма, разкриваща невероятна гледка към голямото Охридско езеро.

България пък заема престижната шеста позиция в класацията с Несебър анонсиран като един от най-древните градове в Европа, основан преди 3200 години. На осмо място е нареден замъкът на граф Дракула в Бран, Румъния, построен през 1212г. от рицарите на тевтонския орден. Замъкът привлича туристи от цял свят заради суеверието, че в него е живял графът – сатрап и вампир. Днес обектът е превърнат в музей, който излага експонати, свързани с румънската култура.

На девето място се нарежда град Саранда в Албания, разположен на открит морски залив на Йонийско море и на две морски мили разстояние от гръцкия остров Корфу. Класацията завършва с град Ниш в Сърбия, който е от най-старите на Балканите и е известен като "Портата между Изтока и Запада".

класация
туризъм
предпочитани туристически дестинации на Балканите
Несебър
По статията работи: