НАЧАЛО » събития

На 23 юни започват сондажите за инвеститорския интерес към предстоящото емитиране на нови еврооблигации за 1,5 млрд. евро

fb
3E news
fb
18-06-2014 03:57:00
fb

Българските власти са дали мандат на три водещи банки - Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase да проведат серия срещи с инвеститори от Европа, които срещи ще стартират от следващия понеделник (23-и юни), съобщи БНР, позовавйки се на източник от финансовото министерство.

Целта на т.нар. "роуд шоу" е да се сондира инвеститорският интерес към предстоящото излизане на Бъглария на международните дългови пазари за пръв път от две години насам с оглед очакваното емитиране на нови еврооблигации за 1,5 млрд. евро (за 3 млрд. лева).

Интересът на международните инвеститори към европейския дългов пазар от началото на годината насам беше доста голям, като този интерес се засили допълнително след предприети от ЕЦБ агресивни стимулиращи мерки (понижение на лихвите и нова програма за дългосрочно финансиране на търговските банки за 400 млрд. евро) на последното заседание на банката на 8-и юни.

Това предполага, че инвеститорите могат да проявят добър интерес и към очакваната нова емисия еврооблигации на България, при което да бъдат постигнати по-изгодни финансови условия (по-ниска средна лихва/доходност по новите български дългови книжа). Но политическата криза в страната с оглед предстоящата оставка на правителството и очакваните в началото на есента предсрочни парламентарни избори, могат и да не доведат до прогнозираните добри резултати за новата българска емисия еврооблигации.

Пониженият дългосрочен кредитен рейтинг на България от страна на агенция "Стандард енд Пуърс" в края на миналата седмица е допълнителен потенциално негативен фактор преди предстоящия аукцион за нови български облигации, деноминирани в евро.

В петък (13-и юни) "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочния суверен кредитен рейтинг на България до "ВВВ-" от "ВВВ". Това означава, че българският кредитен рейтинг все още е в областта на инвестиционния рейтинг, но само на една стъпка от зоната, известна като територия "боклук" (високорисков рейтинг, който по принцип е съпроводен и с по-висока лихва/доходност по дълговите книжа).

Агенция "Фич" също държи кредитен рейтинг на България на ниво от "ВВВ-", докато дългосрочният кредитен рейтинг на нашата страната, определен от агенция "Мудис", е на ниво "Ваа2".

емитиране на облигации
Министерство на финансорите
роуд шоу
По статията работи:

Галина Александрова