НАЧАЛО » събития

Министър Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на община Сопот и спиране на публичната продажба на жилища

fb
3E news
fb
03-12-2014 09:32:00
fb

325 хил. лв. трябва да бъдат изплатени днес по сметката на частния съдебен изпълнител, който описва имуществото на община Сопот, заради скандала с пречиствателната станция. С това ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища. Това съобщиха от Министерство на икономиката.

Изплащнето на сумата стана възможно след като вчера на проведената работна среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски във „ВМЗ“ АД гр. Сопот се стигна до финализиране на преговорите по подписване на споразумение за погасяване на главницата по задълженията на „ВМЗ“ към Община Сопот в размер на 2,684 млн. лв. в рамките на 6 месеца.

С изпълнението на споразумението се надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, собственост на Община Сопот, което представлява сериозен риск за общината и за част от наемателите на общински жилища в момента“, допълни той.

Средствата са осигурени чрез сложна многостранна сделка с контрагенти на „ВМЗ“. Министерството на икономиката и „ВМЗ“ разчитат на ползотворно сътрудничество и занапред с Община Сопот, като очакват също и кредиторите на общината да проявят разбиране и да съдействат за реализирането на постигнатите договорености. Изплащането на задълженията на завода към общината ще се реализират чрез банкови преводи по сметка на частния съдебен изпълнител.

На срещата министър Лукарски обсъди с ръконодството на ВМЗ „Сопот“ състоянието на дружеството и начертаха следните приоритети и цели за предстоящата 2015 г.:

В рамките на посещението министър Лукарски постави изисквания ръководството на „ВМЗ“ да реализира всички необходими мерки по отношение на осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд на работещите в компанията, както и предприемането на превантивни мерки за избягването на производствени инциденти.

ВМЗ Сопот
Божидар Лукарски
министерство на икономиката
община Сопот
По статията работи:

Маринела Арабаджиева