НАЧАЛО » събития

Медведев поръча на Милер да следи внимателно тегленето на природен газ от Украйна

fb
3E news
fb
05-01-2015 03:50:00
fb

 

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев поръча на председателя на „Газпром“ Алексей Милер да следи внимателно ситуацията с тегленето на руски газ от Украйна и при нужда да вземе съответните оперативни решения, съобщава РИА Новости.

 

На срещата с премиера председателят на „Газпром“ не изключи, че в Украйна може да възникне ситуация с неразрешено теглене на газ от транзитните газопроводи. Според Милер, рискът от неразрешено теглене на газ се запазва, заради това, че Украйна не е нагнетила достатъчно количество гориво в подземните си газохранилища.

 

Ние знаем, че официалните цифри бяха за 16,5 млрд. куб м газ. Това не е чак толкова много за изкарването на студена зима. Някъде около 5-6 млрд. от 16,5 – това е така нареченият неактивен газ, от който по принцип не може да се възползват“, подчерта председателят на „Газпром“.

 

Ние естествено сме заинтересовани от това Украйна да е надежден партньор в това отношение. Но това, за което вие казвате ни кара да се замислим за развитието на събитията. Следете внимателно за това по какъв начин става тегленето на газ от Украина при нужда, вземете оперативни решения, ако е необходимо“, каза премиерът Медведев.

 

Милер каза също така, че в края на декември Украйна е платила 1,65 млрд. долара за поасяване на задълженията си по дълга за газ в размер от 3,1 млрд. долара. „Тези условия бяха постигнати в рамките на тристранните договорености между Украйна, Европейския съюз и Русиката федерация (“Газпром“). Съответно Украйна изпълнява задълженията по погасяването на дълга, каза Милер.

 

Той отбеляза също така, че изплатените пари са само част от дълга. „Сумата на дълговите задължения, които предявени към Украйна е 5,3 млрд., тоест да, част от дълга те са погасили“, каза Милер. По думите му, украинската страна е направила предплата за доставка на газ за януари за сумата от 150 млн. долара.

 

Като се отчете това, че Украйна през декември месец е теглила значителни количества газ от подземните си газохранилища, то тя не е взела тези количества, които са предплатени за доставка на газ за декември. От един милиард кубични метра газ за доставка през декември, Украйна е взела някъде около 50 процента", каза Милер. "Съответно с отчитане на предплатата за януарските доставки от 150 млн. долара, украинските количества за януари съставляват около 1 млрд. куб м.В действителност това не е толкова много, поради това, че в Украйна е все по-студено и по-студено, количеството на ежедневните доставки през януари се повишиха в сравнение с декември два пъти“, отбеляза Милер.

 

природен газ
Украйна
Русия
Газпром
Алексей Милер
Дмитрий Медведев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева