НАЧАЛО » събития

Мария Георгиева, ЧЕЗ: Целта ни е да разработим безопасен за птиците стълб

До края на 2022 г. трябва да имаме 40 монтирани напълно безопасни стълба, 3600 обезопасени и 900 обезопасени гнезда на белия щъркел, заявява ръководител на проект ,,Живот за птиците” на ЧЕЗ в интервю за Агенция Фокус

fb
3E news
fb
01-11-2019 09:42:50
fb

Г-жо Георгиева, разкажате какво предствлява проектът ,,Живот за птиците”?

- Този проект е огромен за ЧЕЗ Разпределение, първият е за нас и е от изключително значение. Фазата, в която се намираме, е втората година от изпълнението му. Преминахме през най-важните дейности, теренните проучвания. Сега работим по резултатите от първата година – реално изпълняваме мерки по обезопасяване на електроразпределителната мрежа с цел опазване живота на застрашени видове птици. Монтираме редица птицезащитни продукти, които позволяват на птицата да каца безопасно или я отблъскват. Освен това имаме и маркиращи устройства, които предотвратяват сблъсъка на птиците с електропроводите. Районът на Белене е изключително ключов за нашия проект. На територията на природен парк ,,Персина” имаме огромно биологично разнообразие в критични размери. Именно заради това сме тук.

Освен в Белене, къде другаде в Плевенска област се развива проектът?

- Освен в Белене имаме планирани дейности и около самия Плевен, в Червен бряг. Основно ще повдигаме рискови щъркелови гнезда, докато тук в Белене обезопасяваме електропроводи.

Как дойде идеята за проекта?

- ЧЕЗ разпределение от години има активна политика за опазване на околната среда. Този проект е едно естествено продължение на нашата работа. Видяхме възможност в европейското финансиране да увеличим мащабите на нашата работа, тъй като наистина горим в нея и искаме резултатите да са по-мащабни. Целта ни е да разработим и безопасен стълб, който в последствие да се монтира на терен. Идеята на тази дейност е да не се монтират допълнителни изолационни продукти, а стълбът, от момента, в който е на терен, да бъде безопасен за птиците. Предстои ни реализиране на тази дейност. До момента вече имаме идея за реализиране на железобетонен стълб, остава ни да помислим и за железорешетъчен. Следваща стъпка е монтирането им по двайсет бройки на терен. Предвиждаме да бъде около Плевен, но има още време от проекта, така че може да се промени. Тепърва предстои монтирането на стълба. Едната конструкция сме я избистрили и предстои втората и съответно възлагане на фирма за изпълнение и монтаж на терен. Проектът завършва в края на 2022 г. и до тогава трябва да имаме четиридесет монтирани напълно безопасни стълба, 3600 обезопасени както и 900 обезопасени гнезда на белия щъркел.

ЧЕЗ Разпределение
проект
Живот за птиците”
По статията работи:

3E news