НАЧАЛО » събития

МАЕ: Свиването на инвестициите от петролните компании крие рискове за бъдещите доставки

fb
3E news
fb
23-03-2016 04:38:00
fb

В условията на спад на цената на петрола енергийните компании намаляват значително инвестициите си. Това повишава вероятността от сериозни проблеми с доставките на петрол в бъдеще, смята Нейл Аткинсън, шеф на отдела за петролни пазари към Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Историческото“ намаляване на инвестициите, което наблюдаваме сега увеличава вероятността от изненади по отношение на плановете за сигурност на доставките „в не така далечно бъдеще“, коментира Аткинсън в Сингапур в рамките на конференцията Singapore International Energy Week (SIEW) 2016

За подкрепа на добива на петрол на текущото ниво са необходими инвестиции в размер от порядъка на 300 млрд.долара. Освен това, за много страни, включително САЩ, Канада, Бразилия и Мексико е трудно да подкрепят капиталовложенията, отбеляза той.

Ние се нуждаем от инвестиции просто, за да запазим производството на предното ниво“, цитира Аткинсън агенция Блумбърг. „Ако през 2017 и 2018 години капиталовложенията не се възобновят, може да се сблъскаме с ръст на цената на петрола, тъй като количествата за доставки няма да могат да удовлетворят търсенето“-да могат да удовлетворят търсенето“-

Световните петролни компании се отказаха от инвестиции от над 100 млрд-долара, съкратиха хиляди работни места, орязаха дивидентите и продадоха активи заради спада на цените на петрола.

Петролът WTI, стойността на който през февруари тази година спадна под 30 долара за барел се търгува в сряда на ниво от 41,16 долара за барел. Според Аткинсън, петролният пазар вече е намерил дъното и лошите времена вече са в миналото.

Държавите от ОПЕК и производителите на петрол, които не влизат в състава на тази организация, включително Русия планират да проведат среща през апри за обсъждане на замразяването на добива. В същото време от МАЕ смятат, че тази среща няма да промени нищо съществено на пазара.

 

 

МАЕ
доставки на петрол
инвестиции на петролните компании
цени на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева