НАЧАЛО » събития

Коронавирусът удари и продажбите на книги

Най-голям спад на продажбите между 50 и 70 процента е отчетен през април и май

fb
3E news
fb
01-12-2020 11:19:47
fb
Снимка: БулФото

Около 30% спад в продажбите на книги през тази година в следствие на коронакризата отчита книжният бранш у нас. От Асоциация „Българска книга“ твърдят пред БНР, че най-малко приходи са имали през април и май.

През април и май спадът в продажбите на книги е между 50 и 70 процента, а значителна част от анкетираните – 72 на сто, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен от пандемията.

От проучването на Асоциация „Българска книга“ става ясно, че около 18% от заетите в издателския бизнес продължават да изпитват изключително сериозни затруднения. Една трета от издателите са били принудени да намалят служителите си.

В същото време се отчита увеличение на приходите от онлайн продажби.

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9%, като временна мярка в подкрепа на сектора, е донесло повишение на печалбата при 37 процента. Към 85 на сто от анкетираните смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както е в Европа.

В проучването на Асоциация „Българска книга“, проведено в началото на ноември, са участвали 67 анкетирани, от които 80 процента издатели, 6% - търговци, а останалите съчетават и двете качества.

книги
продажби
коронавирус Асоциация Българска книга
По статията работи:

3E news