НАЧАЛО » събития

Кои клубове от Английската висша лига са "най-зелени"?

fb
3E news
fb
15-09-2020 04:09:54
fb

От известно време насам думите устойчиво енергийно развитие добиха сериозна популярност в най-различни сфери и отрасли. Насочването към осигуряването на една модерна, надежда и най-вече устойчива енергия сякаш се превърна в ключово мото за редица компании от всевъзможни сектори. И съвсем логично, футбола и по-конкретно футболните клубове не бяха изключение от тази тенденция.

 

Нека вземем за пример клубовете от английската Висша Лига във връзка с усилията за устойчиво развитие. Според последни данни от Sport Positive относно устойчивата енергия на отборите от английския елит става ясно, че четири клуба си поделят първото място по този показател. Единия от въпросните тимове е лондонския гранд Арсенал, чийто старши треньор Микел Артета сякаш изглежда ще даде последен шанс на легендата на отбора Месут Йозил през новия сезон. Оставяйки представянето на Арсенал на терена, успехите на топчиите в развитието на устойчива енергия са забележителни.

На първо място, през 2017-та те се насочват към чиста енергия посредством използването на възобновяемо електричество за стадион Емиратс. Енергийната ефективност при лондончани е допълнена и от автоматични ЛЕД светлини интегрирани в тоалетните на стадиона. От друга страна, клуба е заменил някои от стандартните бензинови машини за косене на трева с електрически такива. Ръководството на Арсенал също така е поело усилия за елиминирането на някои пластмасови предмеи, като например заменянето на пластмасови сламки и бъркалки с дървени такива.

Друг английски топ отбор, който са нарежда в челото относно постигането на едно по-зелено и устойчиво бъдеще е Манчестър Сити. Гражданите са сред най-силните отбори на острова към момента, като според предварителните футболни залагания за шампион през сезон 2020/2021 на Висшата Лига, Ман Сити е с най-добър коефициент преди началото на сезона (1.80). Но сините от Манчестър са лидери и в други аспекти, като енергийна ефективност например, благодарение на 5,272 ЛЕД лампи инсталирани на стадион Етихад, което намалява енергоразхода на съоражението с почти 1 милион киловат часа.

Също така, на стадиона се използва комбинирата топлинна и енергийна система, което спомага за експортирането на електричество (вътрешно и външно) към мрежата. А благодарение на навлизането на рециклируеми чаши за бира за многократно ползване, сезонното генериране на пластмасови отпадъци на стадион Етихад е намалено с цели 2.4 тона. Това е факт, поради инициативата на клуба да намалява използването на пластмасови чаши за еднократна употреба със средно 29,000 на мач.

Сити обаче далеч не са единствения отбор от Манчестър, който жъне сериозни успехи в постигането на енергийна ефективност. Градските съперници от Юнайтед може и да изпитваха проблеми в защите през изминалия сезон, като дори Димитър Бербатов наскоро посъветва отбора, че има нужда от подсилване на защитния вал, но когато става дума за енергийна устойчивост отбора е сред най-добрите. Червените имат сертификат от Carbon Trust Standard for Carbon за успехите им в намаляването на вредните емисии. Освен това, от старта на тяхната програма за намаляване на въглерода, Юнайтед са успели да редуцират техните въглеродни емисии с над 2,000 тона годишно, докато цялостната програма на тима в тази насока е постигнала общо намаляване на използваната енергия с 31%. Всичко това ясно показва колко загрижени за околната среда и бъдещето са клубовете от английската Висша Лига. Тези инициативи и програми инициирани от различните отбори са наистина голяма крачка към постигането на по-ефективна и устойчива консумация на енергия.

Висша лига
Англия
Арсенал
зелени технологии
Енергийна ефективност
Манчестър Сити
разделно събиране на отпадъци
По статията работи:

3E news